Tegeltotaal 2020 - nr. 2

SHOWROOM

Fantasievolle metallicserie goed aangekleed
Fantasievolle metallicserie goed aangekleed
Nieuwe vlaggen hangen uit in Sneek
Nieuwe vlaggen hangen uit in Sneek

Huisshow Julius van der Werf leidt tot show aan huis

Meer durf en sfeer in Sneek

Tegelgroothandel Julius van der Werf in Sneek had de grootse verbouwing van haar showrooms voor de tweejaarlijkse huisbeurs net voltooid toen de restricties kwamen om niet met meerdere mensen tegelijk evenementen te bezoeken. Het evenement werd afgeblazen, maar het plein waar de diverse deelnemers hun nieuws zouden tonen is gebleven.

David Pronker

Donkere marmers in stijl getoond
Donkere marmers in stijl getoond

Na de voorbeschouwing in onze vorige uitgave van Tegel Totaal werd het hoog tijd om te gaan kijken naar het eindresultaat. Nu we meer dan ooit binnen moeten blijven, bieden de verzorgde opstellingen bij Julius van der Werf volop inspiratie voor renovatie thuis. Dat gebeurt via de dealers die goede zaken doen de afgelopen tijd, zo vertelt commercieel directeur Rolf Haan. We kunnen het werk bijna niet aan en hoeven gelukkig nog nauwelijks nergens nee te verkopen.

Assortiment

Dat horen we natuurlijk graag. Voordat we hier verder op ingaan, krijgen we een rondleiding langs de nieuwe exposities. Al direct bij binnenkomst valt de nieuwe aankleding op die bepalend is voor de uitstraling van de tegelafwerkingen. Iedereen kan zijn eigen inspirerende hoek vinden binnen het grote internationale assortiment dat hier geboden wordt.
Dealers en architecten kunnen particulieren naar de showroom verwijzen. Er wordt gewerkt op afspraak; via de website kan deze gemakkelijk worden ingepland. Opvallend is dat door de grote verbouwing de opstellingen uiterst praktisch zijn, bijzonder sfeervol en rustgevend.

Professioneel

Het is een prachtige upgrade waar alles een betere plek heeft gekregen en mede daardoor veel overzichtelijker is geworden. Ook zien we een eerbetoon aan vervlogen tijden met oude werktafels, snijplanken en gereedschappen. Deze hebben bij de entree een mooie plek gekregen.
Door het weghalen van het vroegere magazijn is de Bouwshop groter geworden en centraler komen te liggen. Hier vinden professionele verwerkers alles om een compleet tegelwerk te leveren met de meest moderne gereedschappen.
Na het doorlopen van de entree en een gang komen we bij het presentatieplein dat voor de beurs bedoeld was. Veel plek is hier ingeruimd voor Schlüter waar alle systemen helder naar voren komen. Deze worden met handige panelen en goede voorbeelden getoond en geven een duidelijk en gedetailleerd idee van de verschillende oplossingen, de verwerking en het eindresultaat.

Dealers en architecten kunnen particulieren naar de showroom verwijzen
Speciale hoek voor het nieuwe merk Nau
Speciale hoek voor het nieuwe merk Nau

Visuele aantrekkingskracht

De geheel nieuwe projectenshowroom op de plaats van het vorige magazijn en de voormalige bouwshop, is ontworpen door interieurarchitect Arjan Kremer. Spelenderwijs wist hij een juiste balans te scheppen tussen authentiek en verfrissend nieuw. In dit projectgedeelte waan je je in een museum van moderne keramische kunst waar iedereen zijn eigen meesterstuk mag kiezen.
Bij elke bezoeker valt de aandacht steevast op een kunstwerk dat je al bij binnenkomst door de gang heen kunt spotten. Het heeft een visuele aantrekkingskracht en het is een mooi voorbeeld van hoe dicht een foto en mozaïek bij elkaar zijn komen te liggen. In dit gedeelte komen high end tegelmerken goed uitgelicht naar voren, zoals Gigacer, Inalco, Rak en La Cueva. De omgeving werkt stimulerend om tegels vast te pakken en te combineren. Zo is een deel van de gevel van een oorspronkelijke fabriekshal nagebouwd om het idee van industriële aankleding te versterken. Er ontstaat daardoor ook hier een prettig evenwicht tussen modern en traditioneel, stoere materialen en fantasieseries, van neutraal naar gekleurd.

Oorspronkelijke showroom

De oorspronkelijke showroom, rechts van de ingang en op de bovenverdieping, ging ook geheel op de schop. Hier worden veel opties getoond voor woningen, met alweer een sterke belevingsfactor door de aankleding met uitgekiende meubels en accessoires.
We zien hier veel voorbeelden van creatieve keramische toepassingen. Zoals een kledingkast in een frontafwerking passend bij de vloer. En uiteraard wordt voorzien in de vraag naar doorlopende binnen- en buitentegels. Het verschil zit in de toegevoegde betonlaag onder de terrastegels, zoals we die bij Geoceramica kennen.

De presentatie van XXL

Hoe kun je slabs optimaal presenteren? Dat is een puzzel voor veel hedendaagse showrooms en die puzzel hebben ze in Sneek opgelost met een gemakkelijk te wisselen systeem dat samen met het Belgische bedrijf Dermul werd ontwikkeld. Deze nieuwe showroomconcepten bestaan uit sfeerboxen met cassettes. In de cassettes zitten losse tegels en deze kunnen op diverse manieren opgesteld worden tot het grootste formaat van 120 x 240 cm. Ze bieden ruimte aan twaalf slabs en kunnen bovendien aan elkaar gekoppeld worden. Ze zijn een prima uitkomst voor een showroom als deze, waarbij de software van ViSoft direct vertaalt hoe het er in werkelijkheid gaat uitzien.

Sterke stap

Met deze nieuwe concepten laat Julius van der Werf een sterke innovatieve stap vooruit zien. Nieuwe bijzondere merken, een veel betere aankleding en bovenal een proefwoning op de bovenverdieping welke als ‘kers op de taart’ een verrassing moet blijven.
Het enige dat dit keer ontbrak was een feestelijke opening met drommen mensen die al dit moois kwamen bewonderen. Dat vindt nu in bescheiden groepjes dagelijks plaats op afspraak.

Deze nieuwe showroomconcepten bestaan uit sfeerboxen met cassettes

Ruimtelijk denken

Met al die plannen ontstond een nieuw, ruimtelijk denken. Door het verplaatsen van de expeditie en de docks naar de nieuwbouw waar ook het magazijn stond gepland, kwam er lucht in het geheel, zo vertelt Menno. We konden ineens de gehele ruimte beter verdelen. Alles staat nu centraler, is overzichtelijker en geeft een beter beeld van het gehele assortiment. Bovendien is de looproute logischer dan voorheen.
Hij is ook nauw betrokken geweest bij de nieuwe boxen van Dermul waarin de slabs moeiteloos verdwijnen en verschijnen. In elke kooi zijn van iedere collectie meerdere opties te zien. Dat spreekt al direct tot de verbeelding. En vanwege de snelle wisselingen kunnen we veel efficiënter aanpassingen maken en inspelen op nieuwe series en voorkeuren. Met meer modulen in maten dan voorheen. Dat levert een behoorlijke geldbesparing op en daarmee zijn wij verzekerd van een toekomst-proof concept voor showrooms.

Aparte inrichting met Inalco
Aparte inrichting met Inalco

Nergens ‘nee’

Omdat vanuit Sneek werd ingespeeld op een mogelijke sluiting van tegelfabrieken in Spanje en Italië, is er bijtijds stevig ‘gehamsterd’. Onze magazijnen zaten stampvol en daar teren we nog steeds op. We hebben nog nauwelijks ‘nee’ hoeven verkopen, ook niet bij de lijmen. Coba, Eurocol en Mapei staan hier standaard in de schappen en ook daar is van stagnatie gelukkig geen sprake, aldus Rolf.
De kracht van Julius van der Werf zit volgens hem in de vele voelsprieten binnen de markt. Als de nieuwbouw stagneert, trekt de renovatie vaak juist aan. Met een brede spreiding, minder deining. Dat hebben we ook in voorgaande recessies ervaren En de fabrieken in Zuid-Europa zijn gelukkig weer open dus laat de klanten maar komen.

Geluk

Dat er in een eigen showroom is geïnvesteerd voor de huisbeurs in plaats van op een gehuurde locatie, beschouwt hij achteraf als een geluk bij een ongeluk. We hadden circa 1.000 mensen verwacht. Je poetst alles op om in vol ornaat het nieuws optimaal te tonen. Met de agenten als extra ondersteuning om een feestje te bouwen. Dat is helaas in het water gevallen. Maar er wordt binnen de huidige preventieve regels al intensief gebruik gemaakt van de nieuwe showroom, vooral door de buitendienstmensen. Deze laten aan hun klanten zien wat de mogelijkheden zijn in hun eigen toonzaal.

Tijd over

De band met de agenten wordt via de buitendienst goed ondersteund. Het beursplein blijft de komende maanden intact om alle bezoekers toch dat nieuwsgevoel mee te geven.
Rolf: Het is wel wat onwezenlijk dat we nu niet naar het buitenland hoeven. Daarmee houd je ineens veel tijd over voor andere dingen. Het is ook wel even lekker, even niet al die beurzen achter elkaar. Het lijkt net of we allemaal op adem kunnen komen. Maar het blijft natuurlijk wel jammer dat de kopstukken van onze buitenlandse fabrieken niet hebben kunnen zien hoe hun producten hier vertaald zijn. We hebben een grote stap voorwaarts gemaakt, dat is zeker. En we kijken verder, we maken nu al plannen voor 2021!

Buitentegels Geoceramica in de bakfiets
Buitentegels Geoceramica in de bakfiets

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 2
pijltje Meer durf en sfeer in Sneek
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug