Tegeltotaal 2020 - nr. 2

INTERVIEW

Het hoofdkantoor van Hornbach in Houten.
Het hoofdkantoor van Hornbach in Houten.

 

Hornbach is er ook voor professionals

Veel kleine tegelzetbedrijven
blij met service

HORNBACH is een beursgenoteerde, internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het Duitse familiebedrijf heeft een historie van ruim 140 jaar en meer dan 21.000 medewerkers. HORNBACH is sinds 1997 actief in Nederland.
De eerste vestiging werd destijds geopend in Zaandam. Inmiddels zijn er 15 vestiging in ons land. Jan Brouwer is verantwoordelijk voor de inkoop van tegelassortimenten binnen Hornbach Nederland. Hij bezoekt internationale tegelbeurzen en zorgt voor een zeer ruime keuze aan merken en verwerkingsproducten. We spraken hem op het Nederlandse hoofdkantoor in Houten.

David Pronker

Jan Brouwer: Er wordt niet gewerkt met groothandelaren; wij kopen rechtstreeks in vanuit de tegelfabrieken.
Jan Brouwer: Er wordt niet gewerkt met groothandelaren; wij kopen rechtstreeks in vanuit de tegelfabrieken.

De professionele afzetmarkt is een belangrijke. Op welke manier zet HORNBACH zich in voor bouwprofessionals?
Allereerst staat deskundig advies bij ons centraal. Al onze medewerkers worden intern opgeleid. Bovendien beschikken veel collega’s over praktijkervaring en zijn zij bijvoorbeeld zelf loodgieter of tegelzetter geweest. Niet voor niets is de gemiddelde leeftijd van collega’s in de bouwmarkten 38 jaar. Daarnaast zetten we vol in op service. Voor professionele bouwers is er de ProfiService. Een pakket aan voordelen. Zo kun je als Profi rekenen op een vast aanspreekpunt in de bouwmarkt met verstand van zaken, die producten desgewenst voor je kan bestellen, klaarzetten of bezorgen op de bouwplaats. Ook kunnen Profi’s betalen op rekening. In deze roerige tijd hebben we de service voor vakmannen verhoogd, om te zorgen dat het werk op de bouwplaats door kan gaan. ProfiCard houders hebben op doordeweekse dagen een eigen ingang, zodat zij niet in de rij hoeven te staan en kunnen exclusief en in alle rust inkopen doen tussen 18.30 en 21.00 uur.

Wat houdt die opleiding van het personeel precies in?
HORNBACH neemt mensen met ervaring aan, die bij ons nog minimaal een jaar intern, professioneel opgeleid worden. Ze groeien richting een bepaalde afdeling en dienen diverse cursussen te volgen en alles te leren van de DHZ-markt. Daarnaast wordt iedereen, nog los van nieuwe producten, kwaliteit, toelevering, materiaalkeuze en verwerking, minimaal 4 keer per jaar op leveranciersniveau geschoold.

Is daarbij ook aandacht voor de praktijk? Om te ervaren hoe iets aangebracht moet worden?
Zeker. Zowel voor medewerkers als voor onze klanten. Vijf keer per jaar organiseren we professionele events, dus voor zzp’ers in de bouw, tegelbedrijven of opdrachtgevers van woningbouwverenigingen. Daarbij worden ook leveranciers uitgenodigd om bijvoorbeeld de tegelzetters te laten tegelen met verschillende merken lijm, zoals Omnicol, Duracol, Schönox of ons eigen merk Akkit. Het is van belang dat professionals weten hoe ze deze producten kunnen gebruiken om er het maximale uit te halen. Als medewerker van HORNBACH heb je in totaal dus zo’n tien scholingen per jaar.

HORNBACH is een Duits bedrijf. Wijkt jullie bedrijfsvoering af van het moederbedrijf?
Het assortiment wijkt af. Dat is natuurlijk verbonden aan de smaak van de Nederlandse consument. En die smaak is anders dan die van Duitse consumenten. Zo hebben we in elk van de negen vestigingslanden bepaalde vrijheden binnen de richtlijnen van HORNBACH. De bedrijfsstrategie is gericht op het bedienen van de professionele klant. Dat is in alle landen zo. Dat zie je onder andere terug in ons assortiment, dat extreem breed én diep is en we houden ruime voorraden aan.

Bij de bouwmarkt verwacht je vooral tegels uit het lage segment. Welke tegels vinden we bij jullie?
HORNBACH is altijd op de hoogte van de nieuwste trends, die dus ook volop in ons ruime assortiment te vinden zijn. De prijzen variëren, zo bieden we voor ieder wat wils. Tegels worden ruim gepresenteerd en zijn ruim op voorraad. Onze tegelafdeling is een stuk groter dan bij de meeste andere bouwmarkten. We kopen de tegels rechtstreeks in bij tegelfabrieken over de hele wereld en verzamelen alles in een centraal magazijn in Duitsland, van waaruit snelle levering mogelijk is.

Dus die voorraad is een klantenbinder?
Bij HORNBACH beschikken we over een minimale voorraad van acht weken gemiddelde afzet. Dus als een woningbouwvereniging in korte tijd een grote hoeveelheid materialen nodig heeft, dan kan dat. HORNBACH is voor professionals one-stop-shopping dankzij de aanwezige voorraad, goede kwaliteit en het grote assortiment van A-merken dat we bieden. Standaard hebben we 270 verschillende soorten tegels in huis. Online bieden we rond de duizend soorten wand- en vloertegels aan en zijn we de grootste mozaïekaanbieder van Europa.

Jullie draaien goed. Hoe komt dat?
Nederlanders zijn massaal aan het klussen geslagen. We zijn dus zeker niet ontevreden bij HORNBACH. Naast doe-het-zelvers weten ook professionals ons te vinden. We zien het aandeel elk jaar stijgen. Niet alleen zzp’ers in de bouw, maar ook facilitaire diensten van ondernemingen, scholen en woningbouwverenigingen maken gebruik van de ProfiService.

Bieden jullie ook montageservice aan?
Jazeker. Indien gewenst kunnen we projecten voor mensen uitvoeren. De mogelijkheden zijn zeer divers. Naast tegelzetters bieden we ook het installeren van een dakraam, het ophangen van raambekleding of het leggen van laminaat aan. In ons badkamer- en keukencentrum voeren we zelfs adviesgesprekken en maken we ontwerptekeningen. Onze MontatePartners voeren projecten vervolgens uit. Dit zijn voornamelijk ProfiKlanten. Zo koppelen we ook tegelzetters die over een ProfiCard beschikken aan consumenten. Wij kijken langs de zijlijn mee en handelen de administratieve kant voor beide partijen af. Daarmee onderscheiden we ons zeker van de standaard bouwmarkt. Plus dat we dankzij onze Laagsteprijsgarantie altijd de laagste prijs bieden.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 2
pijltje Veel kleine tegelzetbedrijven blij met service
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug