Tegeltotaal 2020 - nr. 2

IN MEMORIAM

Veelzeggend en ­spraakmakend

Haik van Hesteren was
een icoon in de tegelbranche

De auteur in gesprek met Haik van Hesteren
De auteur in gesprek met Haik van Hesteren

Haik van Hesteren (1953 – 2020) is op 8 maart overleden. Hij heeft dermate het gezicht bepaald van de Nederlandse tegelbranche dat velen er nadrukkelijk bij stilstaan. Een kleine greep uit de reacties die zijn nabestaanden mogelijk wat steun bieden.

Renée de Haan

Sommige mensen hebben een stem die je direct hoort in jezelf als je aan de persoon denkt. Haik had dat zachte, bijna zalvende met uithalende pittigheid. Bedachtzaam en dan weer uitbundig. De eerste keer dat we hem ontmoetten was 20 jaar geleden op de Cevisama toen zijn vinger naar ons priemde: Jullie moet ik net hebben. Heb je de mooie spulletjes bij Cinca gezien? Het merk hadden we anders zeker overgeslagen, maar Haik was de leidsman om iedereen snel op het spoor te zetten. Zeker als er vanuit zijn wereld een stationnetje bij paste.
Hij kon natuurlijk ook weleens doorslaan of niet luisteren. Haik was ook maar een mens en vanuit de tegelwereld klonk af en toe ook gezonde kritiek. Zoals over iedereen trouwens. Maar dergelijke erupties van ongenoegen doofden altijd snel, want Haik bleef altijd de verbindende factor.
Bij Bouwcenter-Veris zat hij helemaal op de plaats waar hij zijn gevoel voor design, de contacten en het economisch inzicht optimaal kon bundelen. Bouwcenter was in zekere zin Haik. Tot via het bedrijf Clazina in zijn leven kwam, het licht na een donkere tijd in zijn privéleven door het overlijden van zijn echtgenote.

De gouden jaren samen werden op een gegeven moment ook gekleurd door een ziekte. Haik zweefde op het randje …, en overleefde. En als altijd stond hij daar weer bij zijn huisbeurs in een hippe klassieke outfit goed op te vallen.
Tot deze laatste keer afgelopen januari. Eén van zijn bevriende zakelijke contacten belde in december met verstikte stem: Haik is opgegeven. We hebben samen zwijgend op de bank gezeten en gestaard naar een televisie die niet aanstond. Alsof daar het slechte nieuws uit was gekomen. Nieuws dat te triest is voor woorden.

Vanzelfsprekend hielden we ons mond, totdat op de huisbeurs bleek dat al zijn tegelmakkers op de hoogte waren. Het gaf een rouwrandje aan het samenzijn. Natuurlijk was Haik met pensioen, maar normaal zou hij zeker even binnengelopen zijn om zijn tweede familie te begroeten, het nieuws te zien en die speciale stem door de gangen te laten klinken.

Die stem is vanaf 8 maart verstomd. Maar nog heel lang zal Haik doorklinken in de verhalen. Veelzeggend en spraakmakend. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 2
pijltje Haik van Hesteren was een icoon in de tegelbranche
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug