Tegeltotaal 2020 - nr. 1

HUISBEURS

Veel nieuws en ontmoetingen bij Bouwcenter Expo

Tientallen tips voor de tegelverwerkers

Prominente stand van Rubi in de Werkspoorkathedraal
Prominente stand van Rubi in de Werkspoorkathedraal

Elke twee jaar houdt de Bouwcentergroep een huisbeurs, voorheen Home Expo geheten en nu Bouwcenter Expo. In twee volle dagen was het in de Utrechtse Werkspoorkathedraal op 28 en 29 januari een grote kruisbestuiving van fabrikanten in de afbouw.

Matthijs Pronker

In een rustige aanloop op de eerste dag konden veel standhouders even bij elkaar buurten en het laatste nieuws van elkaar vernemen. Tegels en verwerking namen een prominente plaats in.
Daar rolde voor de lijmen en voegen al gauw een conclusie uit: fabrikanten gaan met nieuwe producten steeds meer de diepte in.

Balans

Na een periode van mortels voor elke speciale toepassing ontstonden de lichtere versies in mensvriendelijke verpakkingen. Op het gebied van voegen kon het kleurenpallet niet uitgebreid genoeg zijn om bij elke tegel te passen. Na deze explosie van mogelijkheden wordt tegenwoordig nuchter de balans opgemaakt. Met minder producten hetzelfde effect bereiken, zo luidt alom het credo. Daarmee wordt simpel gezegd de voordeligste versie van een lijm of uitvlakmortel vervangen door eentje die meer prestaties aankan. Dat is in alle gevallen dus iets duurder, maar er wordt ook veel bespaard.

Met minder producten hetzelfde effect bereiken, zo luidt alom het credo

Gunstig

Waar iemand voorheen meerdere verpakkingen voor één klus nodig had, kan dat nu veelal met een en dezelfde. Waarbij de open tijd om te verwerken ook meestal gunstiger uitpakt. En niets is zo ergerlijk om telkens van spaan, zak of emmer te moeten wisselen, waardoor dit soms dus gewoon ook niet gebeurt. Tenslotte is deze ingeperkte marketing ook gunstiger voor de bevoorrading en blijven er minder restjes over.
Uiteraard hebben we het hier over normale tegelverwerking zoals bij een badkamer. Voor de speciale projecten blijft bij alle leveranciers een ruim scala beschikbaar aan specifieke mortels.

Eurocol

Eurocol legde daarbij nog eens het accent op waterdichtheid en de milieuaspecten.

Lichtere mortels bij Omnicol
Lichtere mortels bij Omnicol

Omnicol

Bij Omnicol werd door de technische adviseur een nieuwe lichtgewicht mortel onder de aandacht gebracht. Deze is ontwikkeld voor én door de vakman en is hierdoor veel prettiger te verwerken voor zowel de stukadoor als de tegelverwerker. Omnicol heeft daarmee een goede mortel voor het uitvlakken van ondergronden waar voorheen tegels zaten.

Schönox

Bij Schönox was een vierkoppige bemanning aanwezig om te vertellen hoe de lijm Q20 Hybrid een ontspannen werksfeer geeft. Door een samenstelling die zowel bij gips als cement past, kan het direct op anhydriet worden toegepast. Dat zelfs bij een hoger restvochtpercentage. Door een project dat in een hittegolf gerealiseerd moest worden met snel drogende lijm, ontstond echter een uitdaging die geleid heeft tot een nieuw product: Q20 Deze lijm kan bij 5 tot 30 graden verwerkt worden, en heeft zelfs bij hoge temperaturen een lange open tijd.

Een van de vele waterdichtsystemen van Mapei
Een van de vele waterdichtsystemen van Mapei

Mapei

In een overzichtelijke stand liet ook Mapei zoveel mogelijk systemen zien om tegels toe te passen op verschillende ondergronden. In displays werd de opbouw hiervan getoond en uitgebreid toegelicht. Veel aandacht ook voor de nieuwe ontkoppelingsmat Mapeguard UM 35, die kan op vloeren met restvocht worden toegepast en als ontkoppelings- en scheuroverbruggend membraan. Zelfs bij een niet volledig uitgeharde onderlaag kan doorgewerkt worden. De geluidswerende mat met rubber granulaat houdt wel degelijk contactgeluid tegen, zo vertelt Jos van der Hoeven in de stand. Mits het goed wordt aangebracht zonder een lek. Wat dat betreft onderschatten de verwerkers zichzelf nog wel eens. Hun beroep is veel ingewikkelder geworden en daarmee is het van essentieel belang, dat ze middels scholing en trainingen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de bouw.

Tegelvast

Een vaste plek heeft ook Gerrit Medema met Tegelvast. Het begon met een uitvinding om tegels welke loslieten, zonder breekwerk goed vast te zetten met een injectiemortel. Daarna volgde het gemakkelijk herstellen van voegen en biedt hij soelaas voor waterdicht maken rond douchegoten en putjes. Alles blijft zeer betaalbaar en de producten vormen een mooi bijartikel in de winkel. De particulier kan er in veel gevallen zelf mee aan de slag maar ook de vakman kan hiermee kleine wonderen verrichten.

Wedi

Op de stand van wedi stond de rioligno centraal. De douchevloer inclusief afschot en goot met slechts 25mm hoogte met 10 jaar garantie op waterdichtheid. Het geheel verloopt met afschot en kan bij renovatie zeer gemakkelijk geplaatst worden op houten vloeren. De opbouw en handige extra’s kwamen zowel op de stand als bij het demoplein goed naar voren.
Hier lag de aandacht op zelfdragende wanden als alternatief op metselwerk want verlijmen is het nieuwe metselen. Met de TOP ontstaat in korte tijd direct een wand of vloerafwerking.


Ceves Vergeer

Even verderop liet Ceves Vergeer met een instructiefilm zien hoe de superlichte dekvloermortel Airbase het best verwerkt kan worden. Er viel dus genoeg te leren.

Rubi

Op de stand van Rubi is het altijd druk. Hier lonkt apparatuur als speelgoed voor de grote jongens. Prachtige snijmachines voor alle formaten werden gedemonstreerd en omdat we deze al kennen van andere beurzen gingen we voor het detail. Een wonder diamantboortje in een mooi kleurtje. Ze hebben een minder hoog busje en er hoeft minder vet bij om ze lang te kunnen gebruiken.

De flexibele gootmof bij Tece
De flexibele gootmof bij Tece

Tece

Goten en bedieningspanelen maken de badkamer af. Vooral de goot moet zo min mogelijk opvallen en dus weggewerkt tegen de wand. Volgens het Duitse Tece hadden veel installateurs hier moeite mee en worden goten steeds vaker circa 10 cm van de wand af geplaatst. Op de stand wordt gedemonstreerd hoe dat beter kan met een verstelbaar exemplaar. Voordat het beton gegoten wordt met een procent afschot wordt een schuifmofje aangebracht dat een nastelmogelijkheid voor later geeft. Ook na het aanbrengen van kimband en het rooster kan de rubberen manchet in het frame nog enigszins bijgedraaid worden. Om deze vondst extra glans te geven zijn er drie nieuwe afwerkingen uitgebracht in de zelfde tinten als de bedieningsplaten van de douche: geelgoud, roségoud en metal black.

Aco Showerdrain

Ook bij Aco blijkt dat er een trend in de drains doorzet met goudtinten voor de douche en corten staal voor buitenshuis. Om de producten nog verder te vervolmaken, is een andere sifon ontwikkeld. Deze wordt met 25 bar diepgetrokken. De sifon is ronder en daarmee blijft er minder vuil achter.
Voor zwembaden biedt Aco inspectieluikjes van waaruit de drain doorgespoten kan worden. Hierin zijn nieuwe kleuren vervaardigd.

Bosch

De haakse slijpschijf van Bosch heeft een nieuwe koppeling. De ring is vervangen door een kliksysteem en het blijkt ideaal voor de tegelzetter. De nieuwe slijpschijf is verkrijgbaar in diverse diameters en zowel op stroom met snoer accu. De aansluiting wijkt dus af van de gebruikelijke en is daardoor direct herkenbaar. Het patent ligt bij Bosch, maar al meerdere grote bedrijven hebben hiervan de rechten gekocht om zo ook moeiteloos te klikken. De schijven met de nieuwe aansluiting passen ook nog steeds op de traditionele haakse slijpers met M14 aansluiting. Handig als er ook nog oude slijpers in de bus liggen.

Veel handige trucs voor verwerkers van Tegelvast

ViSoft

En ja hoor, we waren bijna ViSoft vergeten te bezoeken. Het lag niet aan ons, want Aad Hillenaar stond wel heel erg in een uithoek met zijn Virtual Reality Room. Dat had gelukkig een reden. In de Bouwcenter demonstratie showroom presenteerde ViSoft een Virtual Reality opstelling, zoals die ook al in een aantal showrooms is opgezet. Ook de ViSoft Basket app kwam ter sprake, waarmee klanten in een showroom product keuzes kunnen scannen. De gekozen producten worden automatisch in ViSoft geladen zodat de nieuwe badkamer meteen kan worden getekend. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 1
pijltje Tientallen tips voor de tegelverwerkers
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug