Tegeltotaal 2020 - nr. 1

HUISBEURS

Voor het eerst weer beurs in eigen huis

Julius van der Werf klaar voor de aftrap

Nieuwe entree met visgraat in groen bekleed
Nieuwe entree met visgraat in groen bekleed

Julius van der Werf heeft in korte tijd zeer vooruitstrevende ideeën gerealiseerd om de huisbeurs 2020 (23 t/m 26 maart) tot een van de meest gedenkwaardige te maken. Alle architecten kunnen op donderdag een uitstapje Sneek inplannen, want hier valt zowel op tegelgebied als ook technisch veel te bekijken.

Matthijs Pronker

Als groothandel wil Julius van der Werf de bestaande klantenkring uitbreiden en nog beter bedienen.
Het oorspronkelijke familiebedrijf heeft onder de huidige driekoppige directie het hele gebouw een nieuw aanzien gegeven. De toonzaal waar dealers hun klanten heen kunnen sturen, is ontdaan van alle gedateerde opstellingen en ook de badmeubelen worden voorlopig geweerd.

Tegelhuis

In plaats daarvan komen er op begane grond en bovenverdieping lange wanden met een overzichtelijke tegelbibliotheek voor alle merken die hier meestal al jarenlang een goed tweede thuis vinden. Met extra aandacht voor het Spaanse Inalco en het Italiaanse Gigacer. Onder dit laatste valt een speciale serie van Le Corbusier.
Om alle toepassingen in één kader te vatten is gekozen om in de oorspronkelijke toonzaal een volledig ingerichte woning op te nemen met tegels in badkamer, keuken, een trap, de slaapkamer en een aangrenzend terras.

Oude delen van de oorspronkelijke bedrijfshal zijn opgenomen in de architectenruimte

Architectenruimte

Architecten krijgen een eigen ruimte op de plaats waar eerst de bouwshop gevestigd was. Hier wordt een oude fabriek gesimuleerd met gemetselde muren en authentieke ramen uit de tijd dat Julius van der Werf zijn tegelzaak begon. De gang erheen is voorzien van diepgroene rechthoekige tegels in visgraat verlijmd. Oude delen van de oorspronkelijke bedrijfshal zijn opgenomen in de architectenruimte waar projectseries van het eigen label NAU besproken kunnen worden en alle systemen van Schlüter helder naar voren komen. De bezoeker heeft van hier direct zicht op de grote hal met opslag.

Magazijn

En vooral daar in het magazijn staat menig bezoeker straks aan de grond genageld. Alle verschillende bestellingen met pakketjes van uiteenlopende maten en merken worden vliegensvlug uit de schappen gehaald. De werknemers op de magazijntrucks kunnen via een weegschaal op de poot van de truck controleren of het pakketje klopt in gewicht. Het pakket wordt uiteindelijk onder een inpakmachine gefotografeerd en van een groot cellofaan voorzien. De robot past de maat telkens aan in hoogte. Door de foto weet de klant waar zich welke doosjes bevinden en ziet dat er niet zomaar een doosje van de vrachtwagen kan rollen.

Menno Poelstra bij dé machine voor sealen en controle
Menno Poelstra bij dé machine voor sealen en controle

Levertijd

Menno Poelstra heeft zijn ziel en zaligheid in deze nieuwe service gelegd. Een dergelijke innovatie zie je wel bij heel grote producenten maar voor een groothandel is het een unieke stap voorwaarts. Je moet alle wensen en mogelijke klachten voor zijn. Dus ook de levertijd is versoepeld. Tot voor kort kon je bij ons tot 12.00 uur bestellen om het pakket de volgende dag in huis te hebben. Dat is nu al 14.00 uur en dat willen we in de toekomst zelfs nog verruimen. We leggen de orders klaar, maar ongeseald zodat er altijd nog iets bij kan voor de vrachtauto geladen wordt.

Transporten

Ook over die wagens valt van alles te vertellen. Er zijn er diverse wagens in eigen beheer en ook transporten van derden rijden regelmatig naar verdere uithoeken in ons land. Daarvoor zijn er maar liefst zeven laaddocks gemaakt. Voorheen bevonden die plekken zich op diverse plaatsen op het terrein. De efficiëntie, service en controle zijn dus met sprongen vooruit gegaan, net als het plezier voor de werknemers.

Om alle toepassingen in één kader te ­vatten is gekozen om in de oorspronkelijke ­toonzaal een volledig ingerichte woning op te nemen

Bouwshop

De Bouwshop heeft een veel logischer plek gekregen, namelijk centraal tussen magazijn en architectenshowroom in. En daarachter is ruimte vrijgemaakt voor de huisbeurs met veel vaste deelnemers zoals Agrob Buchtal, Marazzi, Terra d’Azur, RAK, Rako, Supergres, en ook Sphinx dat duidelijk veel nieuwe series in petto heeft. Villeroy & Boch komt met een nieuw MoodWall-concept om series als Rocky Art, Metalyn en Ombra nog sterker te tonen. Paul van der Heijden staat als agent voor Gazzini met series als Essential en Fusion en de nieuwe Artwork en Platform. Een deel in een sfeervolle box en de rest in de nieuwe showroomconcepten. Dat alles mag ook in 3D want ViSoft is weer duidelijk aanwezig om de laatste snufjes op het gebied van software te demonstreren.

Verwerking

Vanuit de verwerking zullen Eurocol, Mapei en Coba de variëteit aan producten graag toelichten en soms demonstreren. De Schlüterhoek zal goed bezet worden door Peter Trommel en zijn collega’s. De extra snufjes voor de verwerkers komen van Gerrit Medema die met Tegelvast zorgt dat mankementen als vuile voegen, losse tegels en gebrek aan antislip simpel worden opgelost. Op de woensdagmiddag vindt de Technische Tegelmiddag plaats; een middag met workshops specifiek voor verwerkers.

Workshop

Elke beursdag organiseert de Nederlandse Innovatieve Tegel Academy (NITA) een workshop voor showroommedewerkers. Hier wordt uitgelegd wat de specialist moet weten om zowel particuliere als zakelijke klanten optimaal te adviseren over tegels, lijmen en waterdichtmiddelen. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 1
pijltje Julius van der Werf klaar voor de aftrap
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug