Tegeltotaal 2019 - nr. 6

BEURS

Kunstzinnige metalliclook Aparici 
Kunstzinnige metalliclook Aparici
 

Cevisama in Valencia ruimer opgezet

Spaans keramiek terug aan de top

Bijzondere presentatie in perspectieven door Roca
Bijzondere presentatie in perspectieven door Roca

De komende Cevisama, van 3 t/m 7 februari 2020, gaat het bewijs vormen dat de Spaanse tegelindustrie weer helemaal terug in het zadel is. De race om gelijk op te blijven met de Italiaanse producenten blijkt al decennialang een stimulans voor beide toonaangevende landen op keramisch gebied.

Matthijs Pronker

Van oorsprong liep Italië voor in productietechnieken en was vooral de invulling van vloeroplossingen een heel sterke kant. De Spanjaarden waren van meet af aan meer gericht op de wandinvullingen en kwamen decoratief altijd optimaal naar voren.

Italië blijft de sterkste in vloeren en Spanje accelereert met uitbundige wanden

Essentie

In beide naties zijn grootschalige investeringen gedaan om voorop te lopen, maar vielen ook behoorlijke klappen door een terugval in de nationale economie. Dat heeft zich de afgelopen vijf jaar hersteld en de kracht om in nieuwe technieken en mogelijkheden te investeren ligt aan beide kanten weer hoog. Grappig daarin is de terugkerende essentie: Italië blijft de sterkste in vloeren en Spanje accelereert met uitbundige wanden.
Mozaïek is daarin nooit weggeweest, maar door de herontdekking van mogelijkheden bloeit dit weer helemaal op. En uiteraard brengen alle Spaanse fabrikanten goede vloeren in natuurstenen, houtimitaties en cementvarianten.

Huisshows

Algemeen keert voor de wand kleur terug zoals ook op de komende Cevisama begin februari zichtbaar zal worden. Evenzeer buiten de beurs, waar de toonaangevende fabrikanten eigen huisshows geven. Daar worden veelal ook de keukenopstellingen en andere toepassingen van keramiek getoond. Een enkeling zoals Colorker, huurt een ruimte in de buurt van de beurs.

Extra hallen

Het is opmerkelijk dat op de Cevisama extra hallen worden ingericht om vooral de keuken- en badkamertoepassingen breed uit te laten komen. Dit gebeurt in Italië niet, ondanks dat het daar wemelt van de keuken- en sanitairproducenten die vooral voor de grote slabs een welkome afnemer zijn. Maar mogelijk zijn in Spanje de lijnen met de meubelindustrie korter. Het levert in elk geval bijzondere voorbeelden op van steeds verder reikende toepassingen in keramiek.

Totaalpakket

In de gebruikelijke hallen zal het accent bij de grotere producenten zoals Ape, Argenta, Durstone, Keraben, Peronda, Pamesa en Roca op het totaalpakket liggen van hout, beton, natuursteen, marmers, metallic, zeshoeken, mozaïek, handvorm en reliëfbehang. Bij de gespecialiseerde fabrikanten speelt de decoratieve wand de hoofdrol. Er zijn zelfs juweeltjes op basis van grote meesters als Salvador Dali die keramisch hun weg vinden, zoals bij Adex. Ze zijn afkomstig van een Amerikaanse verzamelaar die deze ‘Dali-tegelontwerpen’ heeft aangekocht. Nu weer getuigend van een rijk verleden.

Dunne platen

Voor de dunne platen staan Grespania met Coverlam en Inalco paraat. Hier worden op de stands ook werkbladen getoond. Aparici en Apavisa staan hoog op de ladder als het gaat om exquise design; van bijzondere schilderingen, encaustic patronen tot een eigenzinnig invulling van metallic.
Natucer borduurt verder op diverse goed lopende series van bekende designers. Hier valt ook een nieuwe interpretatie van terracotta te bewonderen.

Algemeen

Dat laatste zal in Spanje zeker meer onder de aandacht gebracht worden: de cottovloer in allerlei tinten en formaten, passend bij de uitgelezen geglazuurde wandtegels.
Na de wervelwind van de Cersaie, waar de meeste Spaanse producenten acte de présence gaven, zal het echte nieuws mondjesmaat blijven. Een bezoek rendeert vooral in het versterken van contacten en rustig alle series op ons laten inwerken. ■

Stoere werktafel in keramisch natuursteen bij Inalco
Stoere werktafel in keramisch natuursteen bij Inalco
Keramisch behang met reliëfblaadjes van Azteca
Keramisch behang met reliëfblaadjes van Azteca
Eliteserie Salvador Dali bij Adex
Eliteserie Salvador Dali bij Adex

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 6
pijltje Spaans keramiek terug aan de top
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug