Tegeltotaal 2019 - nr. 6

PROJECT

Het kinderbad met klaprozen in print 
Het kinderbad met klaprozen in print
 

Nieuwe Aquarena refereert aan omgeving

Tegels wijzen de weg naar recreatiebad

Picknickzone tussen twee baden in
Picknickzone tussen twee baden in

Met het nieuwe Aquarena heeft Emmen een zwembad gekregen dat bij deze Drentse stad past. Het vormt een wezenlijk onderdeel van een landelijke omgeving, levendig en rustgevend tegelijk. Tegels in zandkleur en grijs leiden de badgasten naar hun bestemming in het zwembad.

Matthijs Pronker
Foto’s Gerard van Beek fotografie

Steeds vaker wordt in Nederland de directe omgeving vertaald in een openbaar zwembad. Zo ook door interieurarchitect Ton Overtoom. Hij zocht inspiratie bij de vele recreatieplassen in deze provincie.

Ambiance

Vanaf de doorgaande weg kom je via zandpaden, omzoomd door gras en bomen, bij het water. Deze ambiance is als beleving vertaald in de keramische afwerking van het nieuwe zwembad. Het oude Aquarena bleef open tot het nieuwe werd opgeleverd. Het is inmiddels gesloopt waarbij bepaalde elementen grotendeels hergebruikt worden door andere baden in de buurt. Het zwembad was zwaar verouderd en het energieverbruik lag hoog. Daar is met het nieuwe bad direct verandering in gebracht dankzij milieubewust bouwen.

Geen luxe wellness

Voor de aanbesteding van het zwembad stelde Wind Groep een ontwerp- en bouwteam samen, waarbij WAA Architecten uit Drachten tekende voor het bouwkundige ontwerp en OdV interieurarchitecten voor een visie op het interieurontwerp.
Ton Overtoom: We hebben onszelf de vraag gesteld wat een zwembad in Drenthe onderscheidt van een standaard overdekt bad. En omdat we hier opgegroeid zijn, haalden we de herinnering terug van de beleving als je in deze omgeving ’s zomers ging zwemmen.

Vanaf het moment dat je binnenkomt, zit je met een grijze tegelvloer denkbeeldig nog op de verharde weg

Verharde weg

Met dat in gedachten maakte de interieurarchitect een kleurvertaling voor vloer- en wandtegels. Hij licht het graag ter plekke toe: Vanaf het moment dat je binnenkomt, zit je met een grijze tegelvloer denkbeeldig nog op de verharde weg. De houten balie, het lattenplafond - transparant behandeld - en de fotoprint van boomkronen op de wand boven de balie, zijn de eerste confrontatie met het bos. De open structuur van de latten konden we tevens benutten om de akoestiek te verbeteren. Het grijs op de vloer loopt door naar de kleedruimten. Wanden en lockers zijn daar met veel tinten groen bekleed.

Mengeling

Dit gedeelte wordt door een bredere zone gescheiden van het doelgroepenbad. De vloer heeft op die plek een mengeling in wild verband van lichte en donkere zandtinten samen met licht -en donkergrijs in het formaat 15 x 30 cm. Ook de scheiding met het wedstrijdbad dat erachter ligt, werd voorzien van een dergelijk gemêleerde tegelvloer. De perrons langs het 25 meter lange wedstrijdbad zijn bekleed met iets grotere zandkleurige tegels van 30 x 60 cm. Langs de wanden zijn ze in twee lagen als hoog plint opgetrokken. Dit houdt de grote groenstrook in geglazuurde tegels ruimschoots vrij van de grond.

Krimpscheuren

Al het tegelwerk is opgedragen aan RBR Tegelprojecten uit Almelo. Namens dit bedrijf benadrukt René Oude Lashof hoe stevig deze klus is geweest. We zijn daar zo’n 30 weken aan de slag geweest met tien tot vijftien man. Voor ons was het een mooi maar behoorlijk groot project met een stevige tijdsdruk.
In de uitvoering zaten een paar zeer speciale details. Dat geldt zeker voor het wedstrijdbad. Het betonnen bassin is in de zomer van 2018 gestort. Het was toen zo warm, dat de bassinvloer vrij veel krimpscheuren vertoonde.

Waar we op alle andere plekken eerst hebben uitgevlakt en vervolgens gelijmd, moesten we bij het wedstrijdbad de kopse kanten traditioneel zetten

Maatvoering

Besloten werd om dat met een scheuroverbruggend weefsel op te vangen. Dat hoefde alleen op die plek overigens. Verder moesten de uitvoerders bij het wedstrijdbassin rekening houden met de nauwkeurige maatvoering.
Waar we op alle andere plekken eerst hebben uitgevlakt en vervolgens gelijmd, moesten we bij het wedstrijdbad de kopse kanten traditioneel zetten. De interieurarchitect had ons zeer zorgvuldige omschrijvingen gegeven voor de wanden en vloervelden waar diverse kleurschakeringen door elkaar moesten lopen. Voor de wanden bij het wedstrijdbad was het zelfs volledig uitgetekend. Bij andere wanden en vloervelden mochten we het zelf random invullen, op basis van vastgestelde kleurverhoudingen.
Voor het formaat lag het uitgangspunt bij 15 x 15 cm voor de wand. De vloertegels van 15 x 30 cm passen daar uitstekend bij ook modulair. Dat geldt eigenlijk ook voor het grootste formaat van 30 x 60 cm.

Wedstrijdbad omzoomd door groen keramiek
Wedstrijdbad omzoomd door groen keramiek

Epoxy

Bij al die handelingen stond het team van PCI klaar met adviezen en de specifieke producten voor voorbehandeling, afdichting, verlijming en voegwerk. Ook bij die plaatsen waar voortdurend water stroomt.
René verduidelijkt: Zo hebben we een 30 cm brede strook rond de waterlijn in de bassins verlijmd met epoxy en met hetzelfde materiaal afgevoegd. De rest is verwerkt met flexmortels, zowel in de bassins als op de perrons. Het was een hele klus, met hier en daar wat discussiepunten en ook nog oponthoud van de bouwvak, maar wel één om trots op te zijn.


U bevindt zich hier:
> HOME
> Een greep uit onze artikelen
> Artikelen uit 2019
> Artikelen uit 2019 - nr. 6
> Tegels wijzen de weg naar recreatiebad
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug