Tegeltotaal 2019 - nr. 5

THEMA

Zo gaat de sjaal Leidenhage draperen aan de gevel
Zo gaat de sjaal Leidenhage draperen aan de gevel

Westfield Mall heeft een mix van natuurteen en keramiek

Winkelcentrum Leidsenhage compleet gerestyld

De hoofdgang met natuursteen van bovenaf bekeken
De hoofdgang met natuursteen van bovenaf bekeken

Winkelcentrum Leidsenhage is rond de eeuwwisseling voor het laatst opgeknapt en was duidelijk toe aan een revisie. MVSA Architects uit Amsterdam kreeg van ­Unibail-Rodamco-Westfield, gespecialiseerd in grote shopping malls, het winkelcentrum compleet te herontwikkelen. Het resultaat zal een dynamisch winkelcentrum zijn, aangekleed met een mooie mix van natuursteen en keramiek.

Renée Pronker

Roberto Meyer, een van de kopstukken van MVSA Architects uit Amsterdam, gaf de eerste aanzet voor het nieuwe gezicht van Westfield Mall Leidsenhage. Hij benadrukt dat in deze tijd een winkelcentrum veel meer moet bieden dan winkels. Dus ook eten, ontspanning en spannende elementen zoals entertainment.

Sjaal

Roberto Meyer verwoordt de gedachte achter het concept van vernieuwing:Onze concept voor Westfield Mall of The Netherlands is gebaseerd op het idee van één gebaar, één ontwerp, één identiteit. Een golvende zijden sjaal vormde de inspiratiebron voor onze total make-over van een gedateerd winkelcentrum, naar een topbestemming. Door deze ingreep wordt oud en nieuw met elkaar verbonden.

Keuze tegels en natuursteen

Senior architectural engineer Mark Ohm van MVSA Architects licht graag de keuze voor tegels en natuursteen toe. Natuursteen is een nadrukkelijke wens van onze opdrachtgever en werd al vaker in diens portfolio toegepast. Het geeft het winkelcentrum een bepaalde herkenbare look en feel.
Een vooraanstaande aannemer uit Portugal zorgde voor het natuursteen en verwerkte het met zijn mensen. De inlays ter plaatse van de shoppingbreaks zijn uitgevoerd in een keramische tegel met houtprint.

Natuursteen is een nadrukkelijke wens van onze opdrachtgever en werd al vaker in diens portfolio toegepast

Balans design en onderhoud

Er is met de opdrachtgever zeer uitvoerig gediscussieerd over de uiteindelijke keuze van het ontwerp voor de vloer, zo vertelt Mark Ohm. Daarbij werd een juiste balans gezocht tussen design en de eisen voor onderhoud.
Er is een mock-up gemaakt van een 1:1 uitsnede van de Mall om de diverse samenkomsten van materialen te beoordelen. Ook zijn er in de mock-up keuzes gemaakt voor een bepaald type natuursteen en afwerking. Voor de winkelunits zelf wordt dit door de huurder in overleg met de opdrachtgever gedaan, zonder onze inspraak.

Pakketten

De gehele transformatie is al aardig op streek. Lastigste punt was het opknippen in zogeheten pakketten, iets dat trouwens normaal is bij dergelijke grootschalige projecten. Alles is tot nu toe uitstekend verlopen met veel internationale inbreng. Nieuwe projecten voor soortgelijke transformaties staan op het programma, onder meer voor Zoetermeer en Almere. De kans dat hiervoor bestaande relaties opnieuw worden benut, ligt voor de hand. Mark Ohm geeft fijntjes commentaar: Het hoge ambitieniveau van onze opdrachtgever past goed bij ons bureau en wij staan natuurlijk open voor een verdere samenwerking.

Vloeren natuursteen worden gelegd in Wetfield Mall
Vloeren natuursteen worden gelegd in Wetfield Mall

U bevindt zich hier:
> HOME
> Een greep uit onze artikelen
> Artikelen uit 2019
> Artikelen uit 2019 - nr. 5
> Winkelcentrum Leidsenhage compleet gerestyld
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug