Tegeltotaal 2019 - nr. 5

BEURS

Cersaie biedt overzichtelijke inzage in trends

Rustige vloeren en sprekende wanden

Marmer en terrazzo reiken elkaar de hand (Fondavalle)
Marmer en terrazzo reiken elkaar de hand (Fondavalle)

Veel, overzichtelijk en verrassende nieuwe vondsten. Zo kan de 37ste jaargang van de Cersaie beknopt worden weergegeven. De grootste tegelbeurs ter wereld in Bologna (23 t/m 27 september) illustreerde dat hout, marmer, natuursteen en beton dé inspiratiebron blijven voor de keramische industrie.

Renée de Haan en Matthijs Pronker

Daarmee vallen wanden en vloeren af te werken in metersgrote platen en bijpassende kleine tegels als decoratief element. Maar ook de authentieke tegel in 10 x 10 of 20 x 20 cm is weer helemaal hip. Op de meeste stands was het hele gamma in alle divisies goed weergegeven, zoals dat ook bij de verf- of stoffenindustrie het geval is.

Marmermoeheid

De platen worden steeds groter en het marmer excentrieker dan ooit tevoren. Na vijf dagen kan van een marmermoeheid gesproken worden. Dit in tegenstelling tot het hout dat juist in rustige uitvoeringen de overhand krijgt. Een duidelijke voorkeur gaat hierbij uit naar grijze planken, uiteraard passend bij de beton- en natuursteenrage. Hier dient zich een nieuw fenomeen aan: grijze of zandkleurige natuursteen met kiezels of stukjes marmer dan wel gewoon spikkels. De terugkeer van terrazzo en graniet is in afgezwakte vorm terug te vinden in de levendige natuurstenen. Grijs voert de boventoon maar ook zandtinten en limestone krijgen de volle aandacht bij de meeste fabrikanten.

Industrieel design

Industrieel design valt bij dit alles niet meer weg te denken. Beton of cement mogen er, net als bij het hout, gebruikt uitzien met sporen van verfklodders. Staal heeft in dit perspectief een nieuwe plaats gekregen. In diverse sprekende tinten zoals blauwgroen hangt het in effect tegen marmer aan. Bij antracietkleurige versies komen nieuwe decors op de markt, namelijk als staalprofielen, putjes of rasters. Het zijn veelal afgeleiden die raken aan andere materialen zoals cotto met speciale structuur aan de achterzijde van de tegel. In de totale vermenging van hout, marmer, cement en plavuizen komt de zeshoek als winnaar uit de bus.

Dé trend: keramisch natuursteen in grijs ( Provenza)
Dé trend: keramisch natuursteen in grijs ( Provenza)

Bricks

Met neutrale vloerafwerkingen krijgt de wandtegel een enorme waaier aan invullingen. De echte majolica oftewel handvorm tegel is weer volop aanwezig. De bricks, al dan niet geglazuurde baksteentegels, krijgen een revisie met langwerpige tegels in sprekende kleuren. Daarbij wordt niet op glazuur bespaard. Bijna alle fabrikanten komen met een eigen invulling en naast de horizontale verwerking mag verticaal ook metershoog een wand accent geven. Zelfs de term Zellige, gebaseerd op Marokkaans mozaïek, is daarbij teruggekeerd in dergelijke snoephoekjes.

Strookjes

De producenten gaan nog een stap verder met de driedimensionale invulling van wanden in ongelijke strookjes. Het fenomeen is bekend uit de natuursteenwereld, maar kan door de huidige techniek ook omgezet worden in reepjes gestapeld marmer of hout. Over onderhoud wordt daarbij ineens niet meer gesproken en de aanraakbaarheid ligt laag.

Kunst

Tegels en kunst grenzen al eeuwen aan elkaar met tableaus of verfijnde decorschilderingen. Daar is nu weer voorzichtig ruimte voor waarbij de tegels met de hand worden beschilderd in dik neergezette verfstreken. Dankzij de grote formaten kan deze techniek op één grote tegel worden toegepast en uiteraard ook gesplitst over meerdere, tot natuurlijk mozaïek aan toe. De minuscule stukjes glas blijven aanlokkelijk om een eigen invulling aan te geven. Dat kan nu nog ruimer omdat de antislip zo gemaakt is dat het niet ruw aanvoelt.

Techniek

Die techniek heeft zijn weerslag op de hele branche, voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Antislip blijkt sterk verbeterd en is daarmee ook goed schoon te maken. Het voorkomt nog altijd uitglijden, maar remt minder af dan voorheen. En bij nat worden valt het verschil tussen gewoon en een hoge antislipwaarde als R12 nauwelijks waar te nemen. Dat zijn pluspunten waar de gehele branche aan blijft werken: technische vooruitgang met een direct effect op de esthetica, uiteraard met milieubewustzijn overal hoog in het vaandel. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 5
pijltje Rustige vloeren en sprekende wanden
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug