Tegeltotaal 2019 - nr. 4

JUBILEUM

Intercodam viert ­kroning van 100 jaar

Topzaak aan de Amstel nog steeds in de groei

Een van de eerste beelden van Intercodam na de oorlog
Een van de eerste beelden van Intercodam na de oorlog

Intercodam viert donderdag 19 september haar 100-jarig bestaan en dat verdient een retrospectief. Nog altijd geldt de badkamer- en tegelspeciaalzaak aan de Amstel als een veel gekozen adviseur bij particulieren en architecten.

RENÉE DE HAAN

De luxe die de opstellingen en losse elementen nu uitstralen, dateert zeker niet van het begin. Toen gold Intercodam vooral als een groothandel in bouwmaterialen met wand- en vloertegels.
Hendrik Louis Leffelaar stond aan de voet van dit bedrijf en hij getuigde van een vooruitstrevend zakelijk inzicht. De naam klonk al internationaal met een verwijzing naar de hoofdstad.

Aangezicht gevel na een van de verbouwingen
Aangezicht gevel na een van de verbouwingen

Kerstraat

Leffelaar zorgt een paar jaar na de oprichting er voor dat het bedrijf lid wordt van de HIBIN (Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland). In 1924 verkrijgt Leffelaar een belangrijke vertegenwoordiging in cement en een jaar later vestigt Intercodam zich in een pand aan de Kerkstraat 59 in Amsterdam. Op de begane grond van dit pand bevindt zich ook een toonzaal voor vloer- en wandtegels. Op het gebied van tegels verkrijgt Intercodam dan al een zekere reputatie.

De loper ligt hier regelmatig uit
De loper ligt hier regelmatig uit

Amstel 135

Het bedrijf weet de Tweede Wereldoorlog te overleven en betrekt vlak erna het bekende pand aan de Amstel met huisnummer 135. Hier zetelde voorheen IJzer- en Staalhandel W. Bernet & Co. De plek werd toen al gezien als een A-locatie en dan ook nog in een prachtig, ruim grachtenpand met uitzicht op de Amstelsluizen. En dat op een steenworp afstand van de Magere Brug en pal naast theater Carré. Het nodigde direct uit om hier een bijzondere toonzaal van te maken en zeker de toenmalige jetset van Amsterdam en omgeving was er vaak te vinden om tegels uit te zoeken.

De vrachtwagens konden vorige eeuw nog ruim voor de deur parkeren
De vrachtwagens konden vorige eeuw nog ruim voor de deur parkeren

Verbouwingen

Sinds de vestiging van Intercodam aan de Amstel hebben er meerdere ingrijpende verbouwingen plaatsgevonden. In 1973 zijn voorgevel en entree gemoderniseerd, en eind jaren tachtig besloot de toenmalig directeur-eigenaar Louk Leffelaar tot een ingrijpende verbouwing - met uitbreiding naar de begane grond - van de toonzaal voor luxe tegels en sanitair. En zo werden in de afgelopen jaren alle hoeken van het pand benut tot en met de zolder aan toe.

Drie etages

De nieuwste trends en collecties zijn nu te bewonderen in de inmiddels drie etages tellende, geheel vernieuwde toonzaal van totaal 2.000 m2 aan de Amstel in Amsterdam. Hier wordt de collectie op creatieve wijze getoond met steeds wisselende exposities bij de ingang. Natuursteen heeft een vaste plek verworven en ook wellness behoort tot het steeds uitgebreidere productenpalet. Hele woningen worden onder hoede van Intercodam ingericht en architecten vinden hier de juiste voedingsbodem voor al hun wensen en vragen op het gebied van tegels en projectinrichtingen.

Veel belangstelling van de pers in huidige inrichting
Veel belangstelling van de pers in huidige inrichting

Studio’s

De afgelopen jaren heeft het pand aan de Amstel er een paar ‘familieleden’ elders bij gekregen in de vorm van studio’s in Amstelveen en Zutphen. In oppervlakte zijn deze vestigingen weliswaar wat kleiner, maar qua aanbod net zo interessant. Het hart blijft echter het pand aan de Amstel 135 waar vóór de letters Intercodam de titel ‘Koninklijke’ mag staan. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 4
pijltje Topzaak aan de Amstel nog steeds in de groei
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug