Tegeltotaal 2019 - nr. 3

PROJECT

interieurarchitect Linda Pol
over wellnesscentrum Berendonck

‘Tegelkeuzes maak ik op wat ik zie’

Het binnen- en buitenzwembad binnen Thermen Berendonck
Het binnen- en buitenzwembad binnen Thermen Berendonck

Terwijl in de afgeschermde randzone nog de laatste hand wordt gelegd aan bestrating en beplanting is de Thermen Berendonck in Wijchen vanaf 1 mei al vol in bedrijf. Met in totaal zo’n 7.000 m2 tegelwerk en veel decoratieve elementen uit India, heeft dit gloednieuwe wellnessoord een unieke Oosterse uitstraling. Interieurarchitect Linda Pol was de ‘vliegende kiep’ tussen alle keramische afwerkingen, het natuursteen en de buitenissige decoratieve elementen uit India.

Matthijs Pronker

Initiatiefnemer van dit project aan het gelijknamige meer in Wijchen, bij Nijmegen, is de familie Dolman die hiermee mogelijk het grootste nieuwe wellnessoord van ons land heeft gerealiseerd .
Het vele tegelwerk is verdeeld over verschillende tegelzetbedrijven en allerlei verschillende merken. Uit India haalde de opdrachtgever alle inspiratie om het wellnesscentrum geheel Oosters te laten overkomen. Dit ging om grote authentieke deurpartijen en houtsnijwerken, maar ook kalkzandsteen pilaren, togen en Indiase jali’s.

De familie Dolman

De familie Dolman ervaart al jaren hoe goed wellnesscentra draaien, ook in de economisch mindere jaren die achter ons liggen. Mensen besloten om even niet met vakantie te gaan, maar een bezoek aan de luxe ontspanningscentra was een haalbaar alternatief, dichtbij en voor een acceptabel budget.
Met die optiek werd in 2006 welnesscentrum en hotel Thermen Bussloo in Voorst bij Apeldoorn opgericht en vervolgens werden Thermen Soesterberg en Fontana Resort Bad Nieuweschans door de familie overgenomen. De laatste wordt ingrijpend verbouwd voor circa 20 miljoen en zal veel Duitse gasten trekken. Thermen Bussloo bleek na 13 jaar aan renovatie toe; daar werden zowel Linda Pol als tegelverwerker Sjon van Dokkum voor het eerst ingeschakeld.

Intens

Linda Pol moet nog bijkomen van de intense werkmaanden vlak voor de opening en lacht achteraf: We stonden onder heel hoge druk omdat per 1 mei, bij de opening, al veel reserveringen binnen waren. Dus we liepen nog met de laatste dingen te sjouwen en ineens dromden daar 300 mensen de Berendonck in. Dat was wel een heel aparte ervaring!
De opening was het sluitstuk op een maandenlange samenwerking met diverse specialisten. Vooral de opdrachten uit India vormden het meest spannende onderdeel. In India werden diverse decoratieve elementen op maat gemaakt, omdat daarmee de authentieke Indiase sfeer die men voor ogen had het mooist werd neergezet. Linda: Los van de communicatie moet je maar afwachten of de gigantische decoratieve objecten en verlichtingselementen op tijd en intact aankomen, en of het geworden is zoals we bedoelden. Het was een groot risico dat de familie er graag voor over had. Maar het resultaat is hiermee dan ook uniek.

Talent

Linda Pol kwam met de opdrachtgever in contact na een opleiding tot interieurarchitect aan de kunstacademie en een loopbaan bij de firma Nijboer. Daar was haar taak vooral maatwerk ontwerpen. Na acht jaar vond Linda het tijd om een breder creatief vlak in te gaan; ze begon haar eigen bedrijf. En al vrij snel bleek haar talent om wellness goed in te kunnen vullen ook op te vallen bij de familie Dolman. Tegels hoorden daar direct bij, net als natuursteen.
Ik kies puur esthetisch en absoluut niet op merken, maar uiteraard geeft de technische kant de doorslag als het om slip- en slijtvast gaat. Ik laat me hierbij graag adviseren door de samenwerkende partijen Van Dokkum en Asselux, én door de interieurbouwer die uit zijn ervaring weet waar we rekening mee moeten houden. En ook de tegelzetters hebben natuurlijk bepaalde voorkeuren om het verwerken soepel te laten verlopen. We hebben intussen meerdere projecten samen uitgevoerd, en zijn als partijen dus goed op elkaar ingespeeld. En het laatste woord is uiteraard aan de familie!

Warm buitenbad met massagebanken
Warm buitenbad met massagebanken

Toekomst

Het resultaat ligt dicht bij een sprookjeswereld uit duizend-en-éen-nacht, zoals ook beoogd was. Na maanden ongeveer dagelijks aan Berendonck te hebben gewerkt met diverse teams, gaat Linda nu naar Marrakesh voor de inrichting van een villa. Ook staat een herinrichting op het programma van het enkele maanden geleden afgebrande restaurant De Vier Seizoenen in Twello.
Keramische afwerking zal in alle gevallen op haar weg komen, zo stelt ze. Tegels zijn enorm in opkomst. En of het nu mozaïek is of grote platen, de mogelijkheden zijn voor een architect haast onbeperkt. Dat wordt nog gevoed door de marmers. Tien jaar terug vond iedereen dat oubollig en nu is er een soort trend gaande. Het past bij de algemene behoefte om ruimten weer echt rijk aan te kleden. Ik doe er graag aan mee. De stijl die in Thermen Berendonck is neergezet is een sfeer die voor QWR is uitgedacht. Ik mag dan geen specialist zijn in Oosterse sferen, ik vond het fantastisch om een keer te doen!

THERMEN BERENDONCK


Opdrachtgever:
 


Kosten:
 


Realisatie:
 


Tegelwerken:
 


Verwerking:
 


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 3
pijltje ‘Tegelkeuzes maak ik op wat ik zie’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug