Tegeltotaal 2019 - nr. 3

PROJECT

Keramische puzzel in Thermen Berendonck

Sterke stunts met diverse tegelwerken

Sjon van Dokkum (links) in overleg met technisch adviseur Bostik John Van Oers
Sjon van Dokkum (links) in overleg met technisch adviseur Bostik John Van Oers

Sjon van Dokkum kreeg de opdracht om twee grote bassins met Indische Leisteen af te werken. De opdrachtgever koos voor dit bedrijf omdat het al eerder een dergelijk hoogstandje had geleverd bij de renovatie van Bussloo.

Matthijs Pronker

Het werk in Thermen Berendonck is specialistisch, zo beaamt Van Dokkum. In de wellnessbranche heb je te maken met tegelwerk op plekken waar veel water wordt gebruikt. En de ruimtes worden door veel gasten gebruikt. Het werk moet snel en professioneel gemaakt worden, waarbij kwaliteit en luxe voorop staat. Gasten moeten niets merken van het werk en onderhoud aan de tegels dat op de achtergrond wordt verricht.
Sauna’s en stoomcabines worden bijvoorbeeld enorm heet en vochtig. De tegels boven de saunakachels kunnen wel 200 graden worden. Speciale middelen moeten dan zorgen dat de tegels blijven zitten. En verder zijn er doucheruimtes waar dagelijks heel veel mensen komen douchen.
Onze tegelzetters zijn speciaal opgeleid om bijvoorbeeld ook extra grote formaten aan te brengen, natuursteen te verwerken, ontkoppelingssystemen te realiseren en douches volledig waterdicht te maken. Ook het aanbrengen van mozaïek is zo’n speciaal stukje vakmanschap.

Waterafdichtingsmortel

Sjon mocht dus in september 2018 eerst de renovatie uitvoeren van het zoutwaterbassin ( 12 x 14 m) in Bussloo. ‘Dat is prima gelukt, dus dan kun je ook wel de baden in ons nieuwe centrum in Wijchen doen’, concludeerde Familie Dolman.
Hier is dezelfde aanpak gehanteerd", legt Sjon uit. Nadat het betonnen bassin eerst op waterdichtheid was getest is het oppervlak aanvullend van een extra waterdichte membraan voorzien. Met de spaan hebben we in twee dunne lagen een duurzame, flexibele, bitumenvrije en oplosmiddelvrije waterafdichtingsmortel van Bostik aangebracht. Het bassin was inmiddels voldoende uitgehard en zettingen in de ondergrond waren er nauwelijks meer te verwachten. Zo waren we ook niet benauwd voor spanningen in de natuursteenafwerking.

Natuursteen

De variërende dikte van het natuursteen (van 13 tot 18 mm) en beperkte oneffenheden in de ondergrond maakten uitvlakken noodzakelijk. Bovendien werd er vanwege diverse patronen met drie formaten gewerkt van 30 x 30, 30 x 60 en 60 x 60 cm.
Sjon vervolgt: Voor het aanbrengen gebruikten we een speciale witte flexibele dunbedmortel van Bostik welke geschikt is voor het verlijmen van verkleuringsgevoelige en gekalibreerde natuursteen. Deze hebben we met een vertanding van 15 x 15 mm op de waterdichte membraam aangebracht. Dwars op die richting hebben we de lijm ook op de achterkant van het natuursteen aangebracht met een vertanding van 6 mm. Eigenlijk is het een aanpak die tussen zetten en verlijmen in ligt. Je mag het ook een variant op buttering floating noemen. Het belangrijkste was dat we op deze manier 100 procent hechting wisten te krijgen. Voor zowel wand als vloer hebben we overigens dezelfde werkmethode gekozen en met hetzelfde natuursteen gewerkt.

Eigenlijk is het een aanpak die ­tussen zetten en verlijmen in ligt.
Je mag het ook een variant op buttering ­floating noemen

Gootelementen

De overloopgoten zijn vervaardigd door Casalgrande Padana. Deze Italiaanse producent maakt goot­elementen zoals ook Agrob Buchtal dat doet. Deze Duitse producent mocht overigens wel de tegels voor trappen in het bassin leveren. Maar voor de overloopgoten werd het dus Italiaanse makelij.
Het stellen daarvan was een heel secuur werk en met behulp van laser hebben we alle elementen horizontaal gekregen. Vervolgens blijft het vullen een spannend moment. En als je ziet dat uiteindelijk overal tegelijk het water over de rand van het hele bad loopt, is dat wel een sensatie.
Het bad loopt door van binnen naar buiten. Voor de perrons binnen zijn tegels 15 x 10 cm gebruikt; buiten is rond het bassin met bestrating gewerkt. Zeker bij de overgang van het binnen- naar het buitenbad treden grote temperatuurverschillen op, tot soms wel +30 graden binnen en -10 buiten. Op die plaatsen is een speciaal afdichtings- en ontkoppelingsmembraam van Bostik toegepast voor het opvangen van de thermische spanningen waaraan tegels worden blootgesteld.

Aanbrengen Agrob Buchtal tegel op de trap van het buitenzwembad
Aanbrengen Agrob Buchtal tegel op de trap van het buitenzwembad

Sauna’s

Behalve voor de grote zwembassins is Sjon ook gevraagd om voor de buitensauna’s tegelvloeren te maken in verschillende formaten. Hiervoor zijn keramische tegels gebruikt met een antislipwaarde van R11. Onder meer is gekozen voor antraciet tegels van RAK, formaat 30 x 60 cm. Voor de verlijming van de keramische tegels is gekozen voor een flexibele en universele poederlijm van Bostik met zeer goede verwerkingseigenschappen en een hoge standvastigheid die zowel binnen als buiten als ook onder water, prima toepasbaar is.
De verschillende sauna’s hebben elk een eigen thema gekregen. Het meest aansprekend vindt Sjon de grootste, de Theatersauna welke plaats biedt aan 200 mensen. De naam heeft te maken met de demonstraties die er worden gegeven van ritueel insmeren met speciale crèmes die het effect van de sauna extra versterken.
Die is uniek in Europa. Saunameesters brengen opgietingen en verhalen tot leven. Daarbij wordt het opgietritueel van de saunameester versterkt door beeld en geluid.

Grote douchegrot

Ultrabad heeft daarnaast de douchegrot betegelt. Want na het opgietritueel in het saunatheater moeten de 200 gasten kunnen afkoelen tijdens een belevenisdouche. Daarbij komt in korte tijd enorm veel water vanuit het plafond en wanden. Het water stroomt over de grond en het lijkt haast een waterval waar de gasten onder staan. Technisch gezien moesten we het bijna benaderen als een zwembad. Zo werd extra aandacht besteed aan het afschot en het waterdicht membraan", benadrukt Sjon.
De ervaring binnen de douchegrot is vooral overdonderend en dat wilde de familie Dolman ook bereiken. Het gaat om de beleving, met als inspiratie het Verre Oosten. De klant moet er een extra goed gevoel aan overhouden. Logisch, want daardoor komen gasten terug. is dan weer een goede reclame. Voor mij persoonlijk gaat hier de luxe op meerdere plaatsen echt over de
top. Maar om die beleving te geven maken wij hier dingen die we nergens anders maken. Als tegelspecialist was het een feest!

Hamam

Tenslotte kwam ook de betegeling van de Hamamruimte voor rekening van Sjon en zijn collega’s. Het zijn aparte ruimten op de eerste verdieping waar telkens tegelijk vier mensen in kunnen verblijven. Het is ingericht met voorverwarmde ligbanken. De wanden van de wachtruimte zijn betegeld met slabs van 1 x 3 m,
6 mm dik van Keratop. De vloer is voorzien van 15 x 15 cm met R11. Om de grote platen te versnijden en op hun plaats te stellen, werkt Sjon met gereedschap van Rubi. Bij complexe projecten als dit werden de tegelzetbedrijven in de voorbereiding en tijdens de uitvoering gesteund door kennis en advies van Bostik. Zo ook Sjon: Samen zoeken we naar de beste aanpak en de meest duurzame en snel verwerkbare oplossingen. Want hier draait alles om kwaliteit, duurzaamheid en hoge verwerkingssnelheid. In dit project zijn maar liefst elf verschillende Bostik producten gebruikt; van voorstrijkmiddelen, uitvlak- en egalisatiemortels, membranen, lijmen tot aan voegmiddelen.

Vertrouwen

Op onze weg naar de uitgang wordt Sjon veelvuldig aangeklampt. Hij blijkt van veel op de hoogte. Dat heeft ongetwijfeld bijgedragen in het totale vertrouwen. Sjon is dan ook gevraagd om binnenkort bij Fontana Resort Bad Nieuweschans te beginnen met de gehele vernieuwing van het 30 jaar oude wellnessproject in Oost Groningen en net als Berendonck ingrijpend verbouwd gaat worden. ■

Indiase kruidentempel
Indiase kruidentempel

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 3
pijltje Sterke stunts met diverse tegelwerken
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug