Tegeltotaal 2019 - nr. 2

PROJECT

Ruimtelijke werking van hout en grijze tegels in de hal 
Ruimtelijke werking van hout en grijze tegels in de hal
 

ZEER GEVARIEERD TEGELWERK IN APELDOORN

Van der Valk met steeds meer grandeur

Sjiek zwembad met rustige tegelkeuze
Sjiek zwembad met rustige tegelkeuze

Projecten onder de noemer van de Van der Valk hotels lijken in een oneindige cyclus door te gaan. Zo ook in Apeldoorn waar een tweede Van der Valk hotel werd geopend. Al vanaf de entree valt op dat hier gestreefd is naar grandeur. Daarbij speelt het tegelwerk een vooraanstaande rol.


 VAN ONZE REDACTIE, FOTO'S RIKKERT TEGELWERKEN EN CODEX

De nieuwbouw, vlak naast de A50, heeft een oppervlakte van zo’n 20.000 m2 en een capaciteit van 151 hotelkamers. Rikkert Tegelwerken uit Enter was verantwoordelijk voor het kwaliteitstegelwerk van alle badkamers.

Veel ruimtes

De nieuwbouw van van der Valk in Apeldoorn omvat een toren en een laagbouwgedeelte. In de laagbouw bevinden zich een restaurant, de congreszalen en de installatieruimtes. Daarnaast zijn in een afzonderlijk gebouw een wellnessruimte met zwembad en tnessmogelijkheden ondergebracht.
De lobby, het wellness-gedeelte, de productiekeuken, Live Cooking area, het restaurant en alle 151 hotelbadkamers zijn door Rikkert Tegelwerken, onderdeel van Rikkert Afbouwgroep, voorzien van zeer gevarieerde keramische afwerkingen. In totaal is in het Apeldoornse hotel circa 6.000 m2 tegelwerk aangebracht.

Een totaalpakket

Rikkert Tegelwerken heeft in dit project de afwerkvloeren en alle stucen tegelwerken verzorgd, vertelt Edgar Bolwerk, projectleider bij Van der Valk hotel Apeldoorn. Het bedrijf heeft in het verleden ook ons hotel in Utrecht gerealiseerd en was de eerste kandidaat voor de nieuwbouw in Apeldoorn. Vanwege de hoge kwaliteit van het werk, maar ook omdat deze specialist een totaalpakket én totaalgarantie aanbiedt.

Diversiteit

Het tegelwerk omvat een grote diversiteit aan soorten en formaten. Het wellness-gedeelte is aangekleed met verschillende formaten tegels; in het zwembad werd gekozen voor grootformaat en in de lobby en hotelbadkamers vinden we keramische vloeren in stroken. De productiekeuken is belegd met verschillende patronen in visgraat en het restaurant en de Live Cooking area tenslotte is met mozaïek afgewerkt tegen de wand. Niet alleen de diversiteit van de tegels en verschillende locaties maar ook de afwerking met verschillende voegsoorten en kleuren vroeg om een andere kwaliteit dan het gebruikelijke, aldus Bolwerk.

Zelfs allure in de keuken met handvormlook in visgraat
Zelfs allure in de keuken met handvormlook in visgraat

Verwerkbaar en kleurecht

Voor de applicatie en afwerking koos het tegelzetbedrijf uit Enter voor voorstrijk, poedertegellijm en epoxyvoeg van Codex.
Wij begeleiden regelmatig projecten van Rikkert Tegelwerken, vertelt Martin Gerritzen, technisch commercieel adviseur bij Codex. Bovendien komen we steeds vaker in beeld bij Van der Valk. Onder meer met onze epoxyvoegen, die als zeer prettig worden ervaren vanwege de eenvoudige verwerkbaarheid, de kleurechtheid van de voegen, de hoge productkwaliteit én de gunstige prijs-kwaliteitverhouding.
Voor Rutger Kerkhof, bedrijfsleider bij Rikkert Tegelwerken onderscheidt codex zich door een goede begeleiding. Ook in dit project waren de lijntjes kort. Eventuele vragen werden direct opgepakt en dat alles heeft zich vertaald in een zeer soepele uitvoering.

Intensieve begeleiding

In de voorbereidingsfase hebben we de bouw regelmatig bezocht en de situatie geïnventariseerd, zegt Jeroen Schaepers, applicatiespecialist bij codex. Daarnaast hebben we samen met Rikkert Tegelwerken alle ondergronden gecontroleerd en gekeken welke acties nodig waren om een optimale verwerking én kwaliteit van onze producten te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan het stralen van de ondergronden, wijzigen van kleine details en verwijderen van bekistingsresten. Bij aanvang van de werkzaamheden hebben alle betrokkenen, dus ook de tegelzetters, gezamenlijk de geleverde producten nagelopen, inclusief de schriftelijke producten verwerkingsadviezen welke onder meer gelden voor de epoxyvoegen.

Onbekend terrein

Deze twee-componenten voegen zijn relatief eenvoudig te verwerken, maar waren voor de meeste tegelzetters nog onbekend terrein, legt Gerritzen uit. De voegen dienen binnen 90 minuten verwerkt en vervolgens goed gereinigd te worden om epoxysluiers te voorkomen en een optimale esthetiek te garanderen.
Jeroen Schaepers heeft ook tijdens de uitvoering het project regelmatig bezocht om eventuele vragen van tegelzetters te beantwoorden en het werk conform de adviezen te controleren. Van alle bezoeken is een rapport opgesteld met daarin onze acties, bevindingen en tips.

Het nieuwe hotel in stijl van de omgeving
Het nieuwe hotel in stijl van de omgeving

Naadloze productafstemming

In de sauna’s, waar een hoge luchtvochtigheid heerst en behoorlijke temperatuurverschillen optreden, zijn alle tegels verwerkt met een Codex X-Fusion epoxylijm. Deze epoxylijm is niet alleen uitstekend geschikt voor extreme omstandigheden, maar vangt ook hoge puntbelastingen op, vertelt Schaepers. Een uitkomst voor onder meer de mozaïektegels, die rechtstreeks op een ondergrond van bouwplaten van wedi zijn verlijmd.
Ook in het zwembad, waar grootformaat tegels van 120 bij 120 centimeter zijn aangebracht, is gekozen voor epoxylijm. De ondergrond is afgedicht met de AX 220 2-componenten afdichting welke tevens een ontkoppelende functie heeft zodat spanningen tussen de constructie en tegelbekleding perfect worden opgevangen.

Stalen overloopgoot

Rond het zwembad is een stalen overloopgoot toegepast. Om deze overloopgoot waterdicht af te dichten, is een waterslot met UZIN PE 460 Epoxyprimer-vochtscherm toegepast. Daarnaast is codex Epo 2000 in combinatie met afdichtingsband gebruikt om een waterdichte afdichting in de overgang tussen de stalen goot en betonnen zwembadbak te garanderen. En Rutger Kerkhof besluit: In het zwembad, maar ook in de andere kritieke ruimtes, hebben we onze handelingen dubbel gecontroleerd. Daarmee is Van der Valk verzekerd van esthetisch en kwalitatief zeer hoogwaardig tegelwerk dat jarenlang betrouwbaar zijn werk blijft doen.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 2
pijltje Van der Valk met steeds meer grandeur
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug