Tegeltotaal 2019 - nr. 2

BEURS GEREEDSCHAP

Veel snijwerk op de stand van Rubi
Veel snijwerk op de stand van Rubi

Het verwerken wordt een plezier

Tegelzetters perfect bediend

Magneetbreker bij Rubi TQ
Magneetbreker bij Rubi TQ

De directeur van Rubi Benelux, Engbert Broekman, had de organisatie van het Tegelplein op zich genomen. Daarmee hadden de machines van Rubi een vooraanstaande positie bij de demonstraties en verdere informatie was verkrijgbaar op de nabijgelegen stand. Het publiek werd uitgenodigd om mee te doen aan de tegelsnijwedstrijd en kreeg de keuze uit diverse instrumenten.

De machines worden telkens aangepast aan de ontwikkelingen in de tegelwereld: dikker, groter (slab)of dunner (slim). Het vergt namelijk vaak speciale apparatuur om goed te verwerken. Om te beginnen zijn er nieuwe rubberen zuignappen om de draagsystemen, vooral bij de slabs van 3 meter en 1 cm dik, nog soepeler te laten functioneren.

Rubi

De handzaagmachine TC125 kreeg de volle aandacht. Hiermee kan droog en nat gesneden worden met hetzelfde geleidsysteem als de slim cutter. Alle onderdelen zijn zeer slim op elkaar afgestemd en er is tevens gedacht aan stofafzuiging. Nat snijden geeft een mooier resultaat, zo legde Engbert uit, maar droog gaat sneller en volstaat in situaties waarin de strakheid iets minder telt; bijvoorbeeld bij tegels waarvan de rand uit het zicht blijft. Met de TC125 kan ook verstek gesneden worden, maar dan graag aan de originele kant van de tegel. Bij reeds verzaagde randen ontstaat het risico van brokkelen of breken.

Accumixer

De nieuwe accumixer met koolborstelloze motor zorgt dat er stil, sterk en zuinig mortel en lijm gemengd kan worden. De TQ en TS Max tegelsnijplanken zijn voorzien van lagers tot bij het wieltje aan toe. De TQ is in verschillende lengten verkrijgbaar maar de 75 cm is het meest populair. De TQ Magnet is voorzien van een magneetbreker waardoor het wieltje beter zichtbaar is. Voor het breken valt de breekvoet naar beneden. Even gemakkelijk klapt hij weer omhoog bij het terugtrekken van de snijkop. Zo kan met één hand gesneden worden en na twee kliks op de juiste hoogte het breekpunt worden opgezocht.

Extra

Voor extra dikke tegels leent zich de TX-N tegelsnijder met een grote vooraanslag en een breekkracht tot 1000 kg. Voor langere tegels kunnen er kunststof breekvoetjes bij die bij nat snijden geen sporen achterlaten op de tegel.
Om goed met al deze gepatenteerde gereedschappen te werken is er Club Rubi waarin ook de laatste aanbiedingen opgevraagd kunnen worden. Online wordt uitleg gegeven over zagen, boren en ook mogelijke probleemoplossingen komen aan bod. Via een app kunnen openlijk vragen gesteld worden waarbij de antwoorden ook derden helpen.

Raimondi

Onder de hoede van Het Gereedschap presenteerde Raimondi de Power Raizor. Deze voet is speciaal ontwikkeld om met een haakse slijpschijf grote formaten te snijden, haaks of in verstek. Met vier kunststof wieltjes grijpt de drager om de ronde geleiders van de lange snijregel. Oorspronkelijk is deze ontworpen voor een handsnijder. Om de slijper extra te ondersteunen, zijn aan één zijde twee extra wieltjes onder de voet aangebracht welke afsteunen op het tegelvlak. Als haakse slijpschijf is gekozen voor De flex L125, voorzien van een accu. De machine beschikt over een wateraansluiting, om ook nat te kunnen zagen.

Montolit

De Nederlandse agenten van Tegelconcerto wisten de Italiaanse gereedschappenproducent Montolit over te halen om naar de Bouwbeurs te komen, inclusief de crack die alle nieuws adequaat kon demonstreren. Met model Toprofile werd uitgebreid gefreesd, moeiteloos ook in 2 cm dikke tegels. Met een diamantkoker en een kegelslijpkop zijn uitgefreesde openingen glad af te werken.
Verstek zagen kan met een andere machine en in nat tegelsnijden is ook voorzien door Montolit. Met flashline voor de snijverdeling is het programma compleet. Kleine handigheidjes werden goed ontvangen, zoals een klem met zuignap en een vibrator om lijm egaal te verdelen onder grote slabs tot 3 meter.

De vibrator trilt de grote platen aan bij Montolit
De vibrator trilt de grote platen aan bij Montolit

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 2
pijltje Tegelzetters perfect bediend
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug