Tegeltotaal 2019 - nr. 2

BEURS-SYSTEMEN

Uitleg Ditra-heat-E van Schlüter
Uitleg Ditra-heat-E van Schlüter
© Tegeltotaal

GOTEN, STRIPS EN INBOUWSYSTEMEN

De vakman steeds beter bediend

Nieuws vanuit de BouwBeurs

Schlüter

Het bedrijf Schlüter biedt veel noviteiten in strips en waterdichte systemen welke ooit ontwikkeld werden door een tegelzetter uit Duitsland. Alles wat hij nodig had om zijn beroep optima forma uit te oefenen, ontwierp hij zelf. De eerste blijkt vaak de beste, omdat in de expertise naar nog meer noviteiten de research al jaren terug heeft plaatsgevonden. Schlüter brengt nooit een nieuw systeem of product uit als dit niet tot in extenso is getest.
De prijs ligt hoger dan bij de volgers, maar de garantie eveneens. Voor de beurs stond energiezuinig bouwen centraal met vloerverwarming Bekotec in volle aandacht.

Nieuwe strip om uitzetting op te vangen
Nieuwe strip om uitzetting op te vangen

Maar er is meer. Ditra heat kan als systeem de baden douchewand verwarmen en met Liprotec mag er een speciale verlichting bij. De diverse systemen zijn geschikt voor een waterdichte badkamer, maar ook voor een slaapkamer met behaaglijke vloerverwarming. Elektrisch, maar met de mogelijkheid om die in waterbuizen te vertalen. Kerdiboard geldt als het middel om ruimten waterdicht te maken en zowel de tegelzetter als de stukadoor varen daar wel bij. Met de nieuwe Dilex kunnen dilatatieprofielen worden ingelaten in nieuwe strips die voor rubber profielen kruiselings geplaatst worden. Dit ondervangt dat de strips na verloop van tijd open gaan staan zoals dat bij haakse aansluitingen doorgaans het geval is. Dilex staat voor dilateren en expanderen.
Voor terrasopbouw promootte Schlüter Troba level, Trocken Bauen. Met de op hoogte verstelbare dragers voor het los leggen valt op een dakvlak met afschot een waterpas tegelvlak te creëren.


Nieuwe flexibele gootsystemen bij Tece
Nieuwe flexibele gootsystemen bij Tece

 

Volledige inbouwsystemen van Tece
Volledige inbouwsystemen van Tece

Tece

Een eliteplaats ook voor Tece waar Thomas Mulder met niet a atend enthousiasme vertelde wat voor bijzondere oplossingen het profielen- en gotenbedrijf allemaal biedt. Er is een nieuwe douchegoot op de markt gebracht die zich leent voor zowel nieuwbouw als renovatie. De flexibele constructie maakt het mogelijk tot in de afwerkingfase de aansluiting op het sifon bij te stellen en ook de positionering van de inloopgoot. Deze valt in de basisgoot in de lengterichting nog iets te verdraaien, zolang de tegels natuurlijk nog niet zijn gelegd. Met die speelruimte wordt het plaatsen van een goot via een kliksysteem een makkie. Er is ook minder kans op stank vanwege de naadloze aansluiting op het tegelwerk.

Mulder: Tece heeft samen met Dyka kunststof bevestigingen ontwikkeld en dat levert bijzondere oplossingen, ook op het gebied van profielen en leidingsystemen. Het wordt nog te weinig toegepast omdat mensen het niet kennen of altijd naar het vertrouwde grijpen. Push Fit, dus drukken en het zit; dat past bij Plug and Play. Jonge installateurs zijn nog nieuwsgierig. Die willen er wel mee aan de slag. De speciale goot moet met de beschermende verpakking gemonteerd worden, dan volgt de betonstort en wordt het doek verwijderd. Eigenlijk is er geen gereedschap nodig op deze wijze.


Terrasopbouw van Dural
Terrasopbouw van Dural

 

Dural met designplankje voor in de douche
Dural met designplankje voor in de douche

Dural

In een bescheiden stand veel tonen en zelfs uit de loop constant klanten over de vloer hebben, dat lukte bij Dural. Arwin Schipper had hier veel te vertellen. Ten eerste het design van Ti Shelf, een rvs planchet dat in bijvoorbeeld in een douchehoek gemonteerd kan worden en betegeld kan worden en daardoor een unieke decoratieve uitstraling geeft. Het is in diverse maten verkrijgbaar en wordt meestal per twee stuks besteld. ‘Presenteren doet begeren,’ voegt de gastheer er aan toe.

Het Duitse merk komt ook met een heel dunne wapeningsmat, de Durabase FGT welke ook een ontkoppelingseffect heeft. Zo kunnen tegels over tegels geplaatst worden zonder dat defecten van de oude vloer doorzetten in de nieuwe. Het is een mat gemaakt van glasvezelcomposiet voor de verbetering van de scheurstabiliteit en stijfheid van kritische ondergronden. Zeer geschikt bij renovatieprojecten vanwege de zeer geringe dikte van slechts 1,5 mm. Vanwege de zeer hoge puntbelasting een perfecte oplossing voor grote winkelvloeroppervlakken, autoshowrooms, bedrijfsvloeren, maar ook voor de particuliere houten ondergronden. Stabiliseren blijft nummer één, dan pas ontkoppelen en dán eventueel de vloerverwarming aanbrengen, aldus Arwin.
De Durabase FGT is geschikt voor tegel over (oude)tegelvloeren, op houten ondergronden en op (gebarsten) dekvloeren.
Voor een gegarandeerd waterdicht systeemopbouw laat Dural hun nieuwe Durabase ET-S mat zien. ET-S staat voor ETAG getest. In het kader van de Europese harmonisering en de steeds hogere eisen aan waterdichtheid, is dit systeem certificaat in heel Europa geldig. Deze voldoet aan de zeer strenge Europese norm op basis van waterdichtheid van wand en vloer binnenshuis, aangezien de mat alle tests ruimschoots heeft doorstaan. Het ETAG rapport is aan te vragen bij Dural.


Beschermingssystemen van Primacover
Beschermingssystemen van Primacover

Primacover

Voor de tegelzetter die nog met grote vellen verpakkingskarton als afdekking werkt om bestaand tegelwerk niet te beschadigen, biedt Primacover goede alternatieven. De afbouwfolies Primaverde en Primacover zorgen ervoor dat de ondergrond beschermd blijft. Dit kan een mooie oude vloer zijn bij restauratieprojecten, of een net gelijmd en gevoegd gedeelte. In dat laatste geval is er de folie Active welke dankzij de speciale dampdoorlatende structuur zorgt dat de vloer het bouwvocht kwijt kan. Naar zeggen is dat soms zelfs 1,2 liter per m2 per uur. Het materiaal is zelfklevend zonder te plakken en schokabsorberend. Met speciale messen kan het gesneden worden voor zowel vloeren als wanden.
Primaverde BV begon het bedrijf tien jaar terug en heeft al een vooraanstaande positie bij schilders en stukadoors. De tegelzetters kunnen er hun arbeidsvoorwaarden mee verbeteren. Zo is er ook voor de trap een speciale afdekking met antislip zodat deze schoon blijft en veilig te begaan. Er zijn rollen van 25 tot 65 meter. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 2
pijltje De vakman steeds beter bediend
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug