Tegeltotaal 2019 - nr. 1

SPECIAL BOUWBEURS INTERVIEW

TEGELPLEIN CENTRAAL OP DE BOUWBEURS

Veel voorlichting met vrolijke extra's

Engbert Broekman staat in de startblokken voor de snijwedstrijd
Engbert Broekman staat in de startblokken voor de snijwedstrijd

Voor het eerst in de geschiedenis kunnen we op de Bouwbeurs kennismaken met het ‘Tegelplein’. In het hart van de Bouwbeurs, die van 4 t/m 8 februari in Utrecht plaatsvindt, worden in verschillende blokken de diverse aspecten van verwerking toegelicht deels met demo’s, videoschermen en allerlei presentaties.

RENÉE DE HAAN

Het interactieve karakter van het Tegelplein zal veel tegelzetters – ervaren en aankomend - aanspreken. Uniek hierbij is de samenwerking tussen de diverse fabrikanten van verwerkingsproducten. Het sluit helemaal aan bij het algemene thema van deze Bouwbeurs: Bundeling van krachten en samenwerking.

Spil

Het initiatief voor dit bijzondere evenement komt van Engbert Broekman, directeur van Rubi Benelux. Met de snijmachines en andere apparatuur van het Spaanse bedrijf Rubi staat hij al jaren als actief deelnemer op de beurs. Nu vormt hij de spil en vanuit zijn kantoor in Breda vertelt hij temidden van alle tekeningen en samples voor de beurs hoe dit plan al twee jaar geleden ontstond. Tijdens de Bouwbeurs 2017 hebben we een opzet gemaakt met het idee om de tegelverwerkers nauwer bij alles te betrekken.
Het beloofde plein voor de stand was er helaas niet. Dus ik ben een maand later direct in overleg met De Bouwbeurs gegaan met de vraag of het mogelijk is een plein te organiseren voor de tegelzetter.

Unaniem

Eenheid maakt macht en om het plan stevig uit te werken kreeg Engbert al snel de neuzen in dezelfde richting. We begonnen met een aantal bedrijven en na diverse gesprekken en een bijeenkomst werd in mei 2018 met 14 bedrijven unaniem besloten deze samenwerking een unieke kans te geven. De Beurs stond er geheel voor open en van de aanvankelijke 100 m2 ruimte zitten we nu op 240 m2.

ZELF SNIJDEN WORDT EEN ENORME UITDAGING, WANT ER IS EEN WEDSTRIJD AAN VERBONDEN

Dat de groep deelnemers regelmatig bijeen kwam is op zichzelf al een bijzonderheid. Engbert bleek vanuit zijn positie de aangewezen persoon om zich neutraal op te kunnen stellen. Vol gedrevenheid constateert hij: Ik kom al jaren bij iedereen over de vloer en heb met velen een vertrouwd contact. Op het Plein is iedereen gelijk met dezelfde rechten en dat was wel even wennen. De doelstelling is gezamenlijk oplossingen bieden voor de tegelzetters. Het eigen merk kan verder gepromoot worden op hun stand verderop.

Vier hoofdonderwerpen

De initiatiefnemer heeft in overleg de onderwerpen gekozen die in woord en beeld aan bod komen. Allereerst laten we zien hoe je kunt ontkoppelen en waarom dat moet. Eenvoudig en doeltreffend, zodat iemand achteraf inziet hoe veel gemakkelijker je kunt werken zonder risico's op problemen. Diverse verlijmtechnieken komen op een eenvoudige wijze aan de orde. Het zelf laten doen is hier niet handig en lange demonstraties met verlijmen van grote formaten duurt te lang op een dergelijke beurs. Bij grote formaten zal het accent dus op het plaatsen liggen met behulp van dragers en ook zelf voelen hoe zwaar dat is. In een andere hoek staan waterafdichting en voegen centraal met extra aandacht voor de epoxyvoeg. Vanuit mijn geleding mogen bezoekers zelf de snijmachine hanteren.

VOOR VEEL DEELNEMERS AAN HET TEGELPLEIN LIGT HIER EEN KANS OM NIEUWE KLANTEN TE ONTMOETEN

Wedstrijd

Zelf snijden wordt een enorme uitdaging, want er is een wedstrijd aan verbonden. De deelnemers moeten 12 stroken uit een 60 x 30 cm tegel halen, zonder breuk en met hoge snelheid. De score wordt dagelijks goed bijgehouden en de hoofdprijs is een reis naar Barcelona om een voetbalwedstrijd van de FC mee te maken in de skybox van Camp Nou. De tweede prijs bestaat uit een pallet lijmproducten van Ardex en de derde uit een halve pallet met verwerkingsmaterialen van Coba. Er zijn meerdere prijzen beschikbaar van de deelnemende fabrikanten, dus met de tegels valt ook de spanning hier te snijden.

De tegels zelf

Engbert vervolgt: We willen ook een deel van de koudwatervrees wegnemen, vooral op het gebied van dunne tegels. Met dat gewicht maken we het. De grote platen van 6 mm buigen nog te vaak door, dus ik vermoed dat we in de toekomst vooral met 100 x 100 cm in dun gaan werken. De nieuwe maat voor gewone vloertegels zal van 60 x 60 cm overgaan naar 75 x 75 cm. Daar valt goed modulair mee te rekenen. Aan een lange wand zullen verschillende bijzondere voorbeelden te zien zijn van de merken Villeroy & Boch, Rako en Mosa. Ieder maakt op basis van bestaande series schilderijen die als een galerij van circa 6 meter lang het Plein letterlijk aankleden.

Sprekers

Op het podium mogen voor een groot scherm diverse sprekers hun moment van fame benutten met presentaties over eigen systemen en producten. En ook de vrolijke noot zal hierbij niet ontbreken. Er was zelfs gedacht aan goede live muziek in de namiddag, maar dat zou misschien storend werken. Ook de Bovatin neemt als overkoepelende brancheorganisatie voor de tegelverwerkers weer deel aan het geheel. Vanuit deze geleding zal gesproken worden over de waarde van het vak, zo beaamt Engbert. Vroeger werd tegels verwerken toch een beetje minderwaardig bekeken. Nu is het een vak waar je veel voor kunt en mag leren. Je kunt er heel goed in verdienen en mooie dingen maken!"

Nieuwe klanten

Met de enorme hoeveelheid aan zzp-ers die ook tegelwerk leveren, wordt het lastig om gerichte cursussen te organiseren of verwerkingsproducten onder de aandacht te brengen. Voor veel deelnemers aan het Tegelplein ligt hier een unieke kans om nieuwe klanten te ontmoeten.

De organisator kijkt uit naar het evenement en weet dat er aan zoveel gedacht is dat er eigenlijk niets mis kan gaan. Trots concludeert hij: Dit initiatief van zo soepel samenwerken als concurrerende bedrijven, dat kan volgens mij alleen in Nederland.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 1
pijltje Veel voorlichting met vrolijke extra's
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug