Tegeltotaal 2019 - nr. 1

SPECIAL BOUWBEURS

EEN WAARHEID ALS EEN KOE:

Ontkoppelen is een noodzakelijk goed

Demonstratie ontkoppelen bij Gutjahr
Demonstratie ontkoppelen bij Gutjahr

Ontkoppelen betekent dat de tegelafwerking los kan bewegen van de ondergrond. Dat voorkomt allerlei problemen in de toekomst. Een waarheid als een koe, zo staat het onderwerp gepresenteerd op het Tegelplein. Om aan te geven dat er aan deze noodzaak nog vaak voorbij gegaan wordt. Maar wanneer en waarom moet er ontkoppeld worden?

MATTHIJS PRONKER

Tegels krijgen afwisselende temperaturen te verwerken door bezonning binnen en buiten. Donkere kleuren maken dit effect nog erger. Tegels waar geen zon op valt blijven in de schaduw veel koeler.
Door opwarmen zetten de tegels tijdelijk uit en dat levert spanning in deze vloerafwerking. Daardoor kunnen tegels los komen te zitten of zelfs breken en dat gebeurt vooral waar direct op de steenachtige ondergrond is verlijmd. Ontkoppelen voorkomt dit. Tussen ondergrond en tegels wordt een genopte kunststof folie aangebracht of een zogenoemde bouwplaat van kunststof schuim. In dat geval kan de tegel voldoende bewegen (uitzetten en krimpen). Belangrijk zijn de randstroken bij aansluiting op de wanden. Deze toevoeging zorgt ervoor dat ook op die plaatsen tegels kunnen bewegen. Plint- of wandtegels mogen daar ook niet stijf op de vloertegels worden verlijmd. Enkele millimeters erboven en de naad afdichten met een kitvoeg luidt het advies.

Vloerverwarming.

Systemen met waterslangen of elektrisch verwarmde netten houden rekening met de opwarming door eronder eerst een dunne of dikkere isolatie te leggen en op die wijze te ontkoppelen. Bij woongebouwen kan deze isolatie ook een geluidisolerende functie hebben. Vooral watergedragen vloerverwarming warmt langzaam op en wordt gelijkmatig verdeeld over de hele vloer. Kans op schade ligt daardoor lager. De deklaag waar de tegel op komt te liggen, moet altijd vrij worden gehouden van de wand. Hier dus ook kunststofschuim randstroken toepassen.

Ontkoppelen in combinatie met waterdicht
Ontkoppelen in combinatie met waterdicht

Houten vloeren

Houten vloeren kunnen betegeld worden, mits ze draagkrachtig genoeg zijn. Ze mogen onder het gewicht van de tegelafwerking niet vervormen. Trilling in zo'n vloer of oneffenheden in een dergelijke ondergrond mogen niet aan de tegels worden doorgegeven. Steekt boven de houten vloer een schroef of nagel uit, dan breekt de tegel vroeg of later. Ook hier geldt dus: ontkoppelen. Gaat het om een ruimte waar voor het eerst een badkamer wordt gerealiseerd, dan is het goed om een ontkoppeling te kiezen die tegelijk ook waterdicht is. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2019
pijltje Artikelen uit 2019 - nr. 1
pijltje Ontkoppelen is een noodzakelijk goed
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug