Tegeltotaal 2018 - nr. 6

INTERVIEW

WILFRIED BROUWER VAN DUITSE PCI:

‘Waarom wordt een zwembad in Nederland niet getest?’

© Tegeltotaal

Nog altijd neemt in Nederland de opdrachtgever voor zwembaden het minder nauw met de voorschriften dan de collega’s in Duitsland en België. Het betonnen bassin is toch waterdicht, menen velen. Na uithardingstijd van het beton de bak twee weken volzetten met water en daarna een waterdicht membraam aanbrengen, lijkt bij ons niet nodig.

DOOR MATTHIJS PRONKER

Wilfried Brouwer, Country Manger Benelux voor PCI, knokt samen met zijn Duitse producent om dit heikele discussiepunt van tafel te krijgen. Hij is onderweg naar de jaarlijkse ‘PCI-Tagung’ in Berlijn. Twee dagen zijn uitgetrokken om de landenmanagers en Duitse adviseurs bij te praten over de noviteiten en innovaties voor komend jaar. Niet ondenkbaar komen er producten uit de bus die twee of drie voorgangers moeten vervangen.

Eén dikke laag

Met het brede scala aan producten zijn er altijd wel overlappingen in toepassingen, beaamt Wilfried. Zo hebben we onze kelderdichting van drie naar één product weten te brengen. Het gaat om een cementgebonden mortel die zich gemakkelijk in één dikke laag op de ondergrond laat verspuiten, vertelt hij. Die aanpak is bij ons waterdichte membraan voor natte ruimten zoals badkamers natuurlijk niet mogelijk. Die is zo pasteus dat je hem met een blokkwast of een roller in twee lagen moet aanbrengen. Wij hebben ervoor gekozen om dit product in twee tinten op de markt te brengen. Door het kleurverschil zie je meteen als er een plek niet is afgedekt.

Gemakkelijker

Het zijn allemaal stappen om de materialen gemakkelijker te verwerken en tegelijk tijdwinst te behalen. Een goed voorbeeld is Durapox Premium. Het opmerkelijke is dat dit epoxy voegmiddel prima aan de zijkant van de tegel hecht, maar nauwelijks aan het geglazuurde oppervlak. Hij zit vol in die voeg, maar op het oppervlak komt maar een dun laagje. Door de chemische reactie in het materiaal hecht het zich niet aan het gladde glazuur. Zo is het gemakkelijk af te vegen, zelfs na een uur. Je kunt het in verschillende kleuren krijgen en in verpakkingen van 2 of 5 kg. Dat betekent dat je het ook prima kunt gebruiken voor de achterwand van een keuken, zonder met een behoorlijk restant te blijven zitten.

Verleden

Mooi voorbeeld toch?, merkt Wilfried op. Het is maar één van ons uitgebreide programma waarmee we een waterdichte oplossing bieden voor elke situatie. En dit bedoel ik zowel figuurlijk als praktisch natuurlijk. Ik weet dat er in het verleden fantastische zwembaden zijn gerealiseerd, toen onze systemen nog niet bestonden. Maar de bouw van toen kan je niet zomaar met die van nu vergelijken. Vermoedelijk ligt de werkdruk hoger, maar de tijdsdruk in ieder geval wel. En binnen dat krappere tijdschema moeten we met elkaar ook nog eens garantie afgeven. Dat kan wel, maar zeker bij speciale projecten als zwembaden moet je extra zekerheid inbouwen.

Vreemd

Vreemd genoeg nemen opdrachtgevers in onze buurlanden daar een ander standpunt over in. Zo weet ik van Belgische collega’s dat een bassin en de goten zes maanden na de stort twee weken worden vol gezet met water. En pas dan gaat het membraan er overheen. In ons land laten ze de bak ook zes maanden uitharden, maar waarom wordt het daarna dan niet getest? Mogen we er een waterdicht membraam overheen laten zetten, komen ze daarna doodleuk trappen plaatsen. De gaten voor de bevestiging gaan dan gewoon door onze afdichting heen. Hebben zij de gaten geboord en vervolgens de hulzen geplaatst, dan komen zij het daarna opnieuw waterdicht maken met onze producten. We hebben het dan wel over honderd boringen per zwembad!

MOGEN WE ER EEN WATERDICHT MEMBRAAM OVERHEEN LATEN ZETTEN, KOMEN ZE DOODLEUK DAARNA TRAPPEN PLAATSEN

Testen

Als de zwembadbouwers in ons land zo overtuigd zijn van de waterdichtheid van die betonnen bak, laat hem dan tenminste testen voor de afwerking er overheen gaat, zo luidt Wilfrieds dringende advies. Verder moeten we volgens hem bedenken dat het membraan een dubbele functie heeft. Dus niet alleen waterdicht maken maar tegelijk ook ontkoppelen. Mocht er een scheurtje in de ondergrond komen dan hoeft de tegel daar geen last van te hebben. De volgende dag kun je dan prima lijmen met een flexmortel. Epoxy is niet nodig en onnodig duur; dat gebruik je alleen in specifieke gevallen als er op rvs of staal moet worden verlijmd.

Mozaïek

Ook bij mozaïek schrijft PCI een flexibele tegellijm voor, maar dan wel wit als het om glas gaat. De verwerker dient mozaïek te gebruiken waar het netje dat de mozaïeksteentjes bij elkaar houdt, zich aan de voorzijde bevindt. Zit het erachter, dan kan het verzepen met mogelijke problemen op langere termijn. Alleen Agrob Buchtal levert een mozaïek met een kunststof weefsel erachter dat niet verzeept.
Wilfried: Dat gaat dus wel goed. Voor de voeg werken we met een cementgebonden materiaal. Alleen een 50 cm brede strook vanaf de rand zou ik met epoxy doen. Dit is een gedeelte met een constante waterstroom; een cementgebonden product zou daar te snel slijten. Het gaat om het bovenste gedeelte in het bassin tot en met de aansluiting van de overloopgoot met het perron.

Perron

De aandacht richt zich bij zwembaden uiteraard op de bassins, maar ook perrons blijven een punt van speciale zorg. Ook daar moet eerst het membraam aangebracht worden. Je zou met een dunbedmortel kunnen verlijmen weet de specialist, maar gebruik toch maar een vloeibedlijm om liefst 100% contactvlak te realiseren. Zeker waar het een tendens is om met steeds grotere tegels te werken. Vergeet niet dat er in de perronconstructie spanningen kunnen optreden. Dat kan zijn door het klimaat in de installatieruimte eronder, maar ook als de zon erop staat.

Voegen

Als alles volgens het boekje is gebeurd, belanden we bij het onderwerp voegen. PCI levert daar de Durafug voor, een cementgebonden voeg met epoxytoevoeging. Daarmee zouden alle problemen ondervangen kunnen worden. Wilfried schudt het hoofd: Veel verwerkers voegen nog steeds met een te vochtige spons af en trekken zo de top van de voeg weg. Het heeft allemaal te maken met tijd. Dat perron moet vandaag klaar, dus liefst lijmen en voegen achter elkaar. En ik weet dat juist die tijdswinst op dat moment een heel belangrijke invloed heeft op het jarenlange onderhoud erna. Onderhoudscontract Het enige dat ik voorlopig kan adviseren is om een soort onderhoudscontract af te sluiten. De tegelzetter loopt dan met zekere regelmaat het project na, controleert de kitafdichting en de voegen en herstelt waar nodig meteen. Opdrachtgevers beroepen zich liever op garantie. Daar wordt een beroep op gedaan als tegels al los zitten. Dat voorkom je met directe controle en onderhoud, dus ik wil proberen daar iets voor op te zetten.

Voegbreedte

Een ander discussiepunt in dit verband blijft de voegbreedte. Deze was in zwembadbereik vroeger vaak 12 mm en nu tussen de 5 en 6 mm. Ik zie hem liefst iets breder, aldus Wilfried. Met die bredere voeg vangen we mogelijke spanningen beter op. In Zwolle is er vrij traditioneel verwerkt. Na zes jaar ziet dat bad er nog steeds fantastisch uit en dat is uiteraard ons streven. Dat we advies leveren met een lange termijnvisie.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2018
pijltje Artikelen uit 2018 - nr. 6
pijltje ‘Waarom wordt een zwembad in Nederland niet getest?’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug