Tegeltotaal 2018 - nr. 6

PROJECT

NIEUWBOUW AQUAMAR ULTRAMODERN

Katwijk kreeg zand en zee in zwembad

© Tegeltotaal

Meerdere partijen met specialisme in zwembaden stonden garant voor de nieuwbouw van Aquamar in Katwijk. Hooper Architects heeft heel veel baden gerenoveerd en ontworpen, PCI begeleidt de aanleg van veel verschillende baden in ons land en Tegelzetbedrijf Zeebregts beschikt over veel ervaring en de juiste ploeg verwerkers.

DOOR MATTHIJS PRONKER
FOTO’S ZEEBREGTS TEGELPROJECTEN

Dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke onderneming was. Vooral de tijdsdruk was ook in dit geval bijzonder hoog. Het oude bad voldeed niet meer aan de uiteenlopende huidige eisen. Daarom werd besloten tot sloop, maar pas nadat het nieuwe pand openging afgelopen zomer. Precies op de dag van de deadline. Op de plaats van het oude zwembad komt nu een park met waterpartij.

Strandhuisjes

Hooper Architects heeft een heel goede samenwerking tussen de architect van het gebouw en de interieurarchitecten. Daarmee is veel gespecialiseerde kennis in huis, zo vertelt een woordvoerder. De beleving en sfeer in het zwembad is gebaseerd op Katwijk aan Zee en de kleuren in het omkleedgebied zijn een referentie naar de strandhuisjes. De zandkleur van de perrons herinnert aan het strandzand en het blauw uiteraard aan het zeewater.

Afvoersysteem

Dat architecten voor bassins vasthouden aan bepaalde formaten tegels, in dit geval 25 x 25 cm, komt voort uit een logische samenhang. Dit sluit aan met de maatvoering van de wedstrijdbaden en met die van de belijningen. De woordvoerder: Buiten de goten stappen we graag over naar andere maten om meer kleur en sfeer te brengen. Dit is echter zeer afhankelijk van het afvoersysteem. Is er gekozen voor goten dan ligt dat behoorlijk vrij. Maar wil de opdrachtgever een systeem met putjes, dan zal er onherroepelijk versneden moeten worden en dat staat toepassingen van grote formaten in de weg.

© Tegeltotaal

Monsters

Om de technische waarde van tegels voor perrons en andere aangrenzende ruimten goed te kunnen beoordelen, laat Hooper Architects altijd monsters op kantoor komen. Zo kan op de juiste wijze worden beoordeeld of de tegel vlak genoeg is voor het geval er met schrob-zuigmachines schoongemaakt moet worden. Om dit onderhoud te optimaliseren, wordt door het architectenbureau altijd in bestekken voorgeschreven dat er plat moet worden afgevoegd, dus vlak met het tegeloppervlak.
Helaas kunnen we zelf in de praktijk hier geen toezicht op houden. Voor de voegbreedte houden we ons geheel vast aan het advies van de lijmproducent. Bij grotere vlakken, dus meestal perrons, zullen we dilataties aanbrengen. Dan is niet alleen de voeg meer verantwoordelijk om mogelijke spanningen vanuit de ondergrond op te vangen.

Vloervelden

Opvallend in dit alles zijn de vloervelden door alle kleedruimten en wandelgangen heen. Een mooie schakering van grijzen. Dat begint al bij de entree. De patronen zijn gebaseerd op de gevel aan de buitenzijde en zo ontstaat er, zonder dat de bezoekers het merken, een harmonie tussen binnen en buiten. De keuze voor deze vormgeving werd extra ondersteund, omdat leverancier Mosa een pattern generator heeft waar het gekozen patroon vanaf is geleid. Veel verschillende tegels Hooper Architect heeft ervoor gekozen om veel verschillende tegels toe te passen qua merk, formaat en kleur. Door het project goed voor te bereiden, aan te sturen op de bouwplaats en goede vaklui in te zetten, is het project naar volle tevredenheid van de opdrachtgever ingevuld. Binnen het gewenste tijdsbestek bovendien, wat op zich nog een hele uitdaging was.

© Tegeltotaal

30 Tegelzetters tegelijk

Ook Zegbregts blijkt ingenomen met het resultaat en weet dat er een mooi tijdschema is gevolgd. In 22 weken moesten er heel wat tegels geplaatst worden; 3.000 m2 wandtegel, 4.500 m2 vloertegels, een wedstrijdbad van 25 x 35 meter, een instructiebad van 12,5 x 25 meter, een recreatiebad met mozaïek (650 m2), de whirlpool en zitbanken. Op een gegeven moment waren er 30 tegelzetters tegelijk actief.

Zeebregts heeft de opdracht volbracht en de Katwijkers kunnen weer een frisse duik nemen en lekker ontspannen! ■

Project: Zwembad Aquamar in Katwijk

Opdrachtgever: Gemeente Katwijk
 
Architect: Hooper Architects Oosterhout
 
Tegelverwerking: Zeebregts Tegelprojecten, Tilburg.
 
Tegels:

Aan de keukenwand Mosa Murals en op de restaurantvloer grijs.
 
Verwerkingsmaterialen PCI.
 
Oplevering: afgelopen zomer


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2018
pijltje Artikelen uit 2018 - nr. 6
pijltje Katwijk kreeg zand en zee in zwembad
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug