Tegeltotaal 2018 - nr. 6

BEURS

AGROB BUCHTAL KIEST VOOR ZACHT EN ZAND

Van Dry Tile tot wastafels

Villeroy & Boch met steen in Aberdeen
Villeroy & Boch met steen in Aberdeen

Agrob Buchtal staat voor optimale bediening van architecten, juist in zwembadbereik en gevels. Op de beurs lag de nadruk vooral op de vertaling van die kennis naar de particuliere projecten toe. Daarin bestudeert de producent altijd de huidige modeverschijnselen.

Afrika

Dit jaar rolt daar een voorliefde voor Afrika uit, zoals die ook in de jaren ’80 en ’90 opgang maakte. De serie Kiano is het resultaat van een vertaling van etnische beleving naar tegels. Opvallend zijn de speciale decorstrips in de vorm van kraaltjes passend bij de zandtinten van de basistegels. Ronde randen verwijzen naar de klei als grondstof en de designer trok er als het ware met een vinger een lijn doorheen, zoals in de woestijn een golfstructuur kan ontstaan.

Vivara

Zacht en zand keert op een andere wijze terug in Vivara, een antisliptegel die zeer geschikt is om rond zwembaden een zacht loopveld te creëren. Decoratief ligt hier een combinatie aan ten grondslag van cotto, steen en marmer. Vooral in grote vlakken behoudt het een rustige maar levendige uitkomst. Voor het eerst waagt Agrob Buchtal zich ook in de wastafelsettings. De serie Noya met een soort terrazzo-spaanplaat uiterlijk, is vertaald in badkameronderdelen zoals ook douchevloeren. De tegelproducent zoekt daarmee de keramische partners in sanitair op om tot een coherent systeem te komen waarmee gemakkelijk technisch een badkamer gerealiseerd kan worden in één stijl.

Dry Tile

Vorig jaar was er al een voorproefje van Dry Tile, los verleggen van tegels met behulp van een kurklaag onder het keramiek opgenomen. Persvoorlichter Werner Ziegelmeier demonstreert ‘droog’ hoe het in de praktijk moet werken. Eenmaal verhit wordt het als een sticker die blijft kleven. De kurklaag is net iets ruimer bemeten dan de tegel zelf. Daarmee kleven twee tegels tegen elkaar en blijft er toch ruimte over voor de voeg. Hier is jaren research naar gedaan en we zijn er bijna om het op de markt te zetten. De verwerkers moeten eerst een dag cursus volgen om vertrouwd te raken met het plakken en de speciale voegen. Het is ideaal om ruimtes te betegelen die normaal niet keramisch worden afgewerkt omdat de opdrachtgever er dan aan vast zit. Dit kun je met een speciaal handvat ook weer verwijderen. De prijs ligt 10 tot 20% hoger dan bij een normale tegel, maar er wordt veel bespaard op lijm en tijd van de verwerker. In Duitsland zijn al geslaagde projecten gerealiseerd.
Het vergt een zeer vlakke ondergrond, de techniek van een kurklegger én kennis van de tegelzetter. Dan werkt het acht keer sneller dan bij normaal tegelzetten. Dry Tile belooft veel voor de toekomst maar na alle onderzoeken gaan we niet te snel de markt op. Goede instructies en praktijkervaringen zijn van groot belang om dit te doen slagen.

Jasba

Van het zustermerk Jasba valt ook het een en ander te verwachten komend jaar. De serie Pattern is een dermate succes dat een nieuwe generatie patronen in patchwork is toegevoegd. Er kunnen spannende en vooral vrolijke puzzels mee gelegd worden om wand en vloer een tijdloze opkikker te geven. Het mag op patroon per doos besteld worden, maar ook als een verrassingsmix. Slordig gemengd of in een strak tapijtje gezet, net wat de klant wil.
Het mozaïek Floris mag er ook zijn. In 5 x 5 cm ontstaat op basis van bloemendecors een soort villegrane- effect, een netwerk van draadjes. Diepe kleuren, reliëfs en geglazuurde versies leveren samen met de onregelmatige vormen een spannend speelveld op. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2018
pijltje Artikelen uit 2018 - nr. 6
pijltje Van Dry Tile tot wastafels
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug