Tegeltotaal 2018 - nr. 4

Beurs

Van Nellefabriek nog altijd een icoon
Van Nellefabriek nog altijd een icoon

 

Ecostone bij Intercodam
Ecostone bij Intercodam

Veel innovaties en revivals op Design District

Tegels als meest creatief element

Er zijn drie mogelijke antwoorden op een design stuk: ja, nee en wow. Op Design District 2001 is wow al sinds 2002 het enige antwoord. Na vijf mooie jaren bij Taets op het Hembrugterrein in Zaandam, keerde vorig jaar Design District terug naar de vertrouwde Van Nelle Fabriek in Rotterdam, waar het evenement van 2004 tot 2011 plaats vond onder de naam 100% Design.

DOOR MARIJN PRONKER
FOTO’S HENK VAN DER VEEN

Levenscyclus

Tijdens het driedaagse vakevenement voor interieurdesign toonden ruim 200 agenten, importeurs, fabrikanten en ontwerpers hun nieuwste producten op het gebied van verlichting, sanitair, meubilair, textiel, materialen en, natuurlijk, tegels. Vanuit die branche bleek tijdens deze beurs andermaal dat traditie en innovatie elkaar blijven verrijken. De tegelwereld is een bodemloze put voor inspiratie en creativiteit. Tegelontwerpen hebben een eindeloze levenscyclus: dat wat vergeten was, wordt weer vernieuwd en het nieuwe van vandaag is het oude van morgen. Eén ding is zeker: de sector is in volle bloei. Ontwerpers vormen de top van de ijsberg van algehele vernieuwing. Iedereen draagt zijn steentje bij aan deze creatieve boost. Agenten, showrooms, fabrikanten …, niemand wil achter blijven.

Intercodam

Op Design District zien we graag agenten en importeurs die met smaak een geraffineerde tegelselectie tonen waar je ‘u’ tegen zegt. We beginnen bij Intercodam, de Amsterdamse tegelshowroom, die al jaren een trouwe samenwerking heeft met de Italiaanse fabrikant Ecostone. Dit jaar wordt Ecostone’s Terrazzo-serie getoond, een ode aan de Italiaanse granietvloeren. Vroeger bestonden deze gegoten cementvloeren uit gebroken marmer-, graniet-, glas- of zandsteenkorrels. Nu maakt Terrazzo met Ecostone een sterke comeback. Robuuste cementgebonden marmerkomposiettegels weten het oorspronkelijke kleurenmengsel nieuw leven in te blazen. Ecostone’s Terrazzo is met een breed scala aan nuances de ideale oplossing voor elegante en stijlvolle ruimtes.


Coem

Terrazzo stond ook in de schijnwerpers op de stand van Spadon Tegelprojecten met veel nieuws van het Italiaanse merk Coem. Mooie nabootsingen met een fijne tot grove structuur. Spadon introduceerde in Rotterdam een Soap Stone collectie in het aparte formaat 150 x 75 cm. Haast zacht als zeep om aan te raken. Dat geldt zeker ook voor de collectie I Sassi, rivierstenen in natuurlijke tinten en zelfs een geribbelde variant.
Voor grotere oppervlakken doet leisteen het nog altijd goed bij architecten en in die behoefte voorziet Coem met Brit Stone in een fascinerende kleur tussen blauw en groen in. De tegels zijn alleen leverbaar in langwerpige formaten en voor de wand is er een speciale afwerking in 15x90 cm met drie afwerkingen gebrand, gefrijnd en gebouchardeerd.
En wie een ‘houtje’ zocht kreeg dit op hoog niveau aangereikt met de reproductie van het Afrikaanse Afromosia, uitgelezen voor parketachtige vloerinvullingen binnen en buiten.


IEDEREEN DRAAGT ZIJN STEENTJE BIJ AAN DEZE CREATIEVE BOOST: AGENTEN, SHOWROOMS, FABRIKANTEN
Opvallende stand voor Cerriva
Opvallende stand voor Cerriva

Cerriva

Cerriva is met ruim 30 jaar ervaring een vertrouwde importeur is voor Spaanse en Italiaanse tegelfabrieken. De onderneming kondigde aan dat de thuisbasis in Enschede flink wordt verbouwd. De showroom wordt vergroot en gemoderniseerd, wat alweer aangeeft hoe designontwikkeling invloed heeft op meer dan alleen de tegel zelf. Meer aanbod dus meer ruimte. De ambitieuze plannen van Cerriva waren ook terug te zien op de beurs: twee stands nam het Twentse bedrijf voor eigen rekening.

Provenza

Bij de grootste stand toonde Cerriva een exclusieve collectie keramische tegels van de merken Provenza, Trend Group en Progetto Micro. Er is voor elk wat wils. De natuursteen- en metaallook bij de nummer één van Cerriva, Provenza, maken duidelijk hoe design gepaard gaat met techniek en hoe trends als een boemerang blijven terug komen. Marmer, dat na de jaren ’80 opeens in vergetelheid was beland, heeft ook bij Cerriva weer zijn ereplaats ingenomen. Het nieuwste van het nieuwste bij Cerriva is Microtiles, een uitgesproken tussenvorm van tegel en mozaïek. In het merk Trend vinden we de artistieke collectie voor architecten die willen opvallen.

DE OUDHEID KOMT WEER TOT LEVEN

Sant’Agostino

Bij de tweede stand van Cerriva werden stoere tegels getoond van Sant’Agostino, een tegelbedrijf uit Ferrara waar innovatie hoog in het vaandel staat. Sant’Agostino heeft het begrip ‘touch and feel’ omarmd met tegels die niet alleen een staal, tapijt-, hout- of jeanslook hebben, maar ook daadwerkelijk zo voelen. Als een tweede huid.

Breed palet met keramisch hout van Kronos
Breed palet met keramisch hout van Kronos

Kronos

We blijven in Italië. Kronos liet op de beurs zien hoe het ‘made in Italy’ nog steeds een unieke aantrekkingskracht heeft. De Italiaanse tegelfabrikant toonde een indrukwekkende houtlook tegel, waarin de ader samen komt met het reliëf. Dankzij de grafische kracht en het matte oppervlak is deze perfecte replica niet meer te onderscheiden van het echte hout.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Het bedrijf heeft na een onderzoek van vier jaar in Belgische en Limburgse kerken de koning der hardstenen nieuw leven ingeblazen, namelijk het beroemde Belgische Bluestone. Stukken fossielen en metalen, watervlekken en met de hand getrommelde stukken aan de zijkant zorgen ervoor dat iedereen een heilige vloer in zijn keuken kan leggen. De oudheid komt weer tot leven.

Apavisa

Van Italië gaan we naar een Spaanse tegelfabrikant die zich vooral onderscheidt met maatvoeringen. Je zou Apavisa een bedrijf van formaat kunnen noemen. De fabrikant uit Valencia produceert tegels van maar liefs 1.2 bij 2.6 meter, die daarna weer doorgesneden kunnen worden. Het grote formaat zorgt voor minder voegen en een minimalistische uitstraling. Het ontwerp is net zo indrukwekkend. Apavisa toont tegels als nagebootste staalplaten waar fictieve hamerslagen overheen zijn gegaan. De tegels van Apavisa zijn een ode aan de industriële look die de Van Nelle fabriek ook zo bijzonder maakt.

Tegel Concerto met allerlei nieuws van Viva
Tegel Concerto met allerlei nieuws van Viva

Viva

Tegel Concerto bevestigt de tegeltrends van nu, maar met eigen varianten. Hout en leer blijven groeien, ook bij het assortiment van deze agentuur. Het pareltje van Tegel Concerto is de nieuwe serie van Viva, Dotcom. Voor het eerst na de officiële presentatie op Cersaie werd deze nieuwe collectie elders getoond. Ook al begint de productie pas in september, toch viel deze ‘Dot’ op Design District al te bewonderen. Het unieke van de serie ligt in het matte oppervlak, met een uitstraling tussen beton en natuursteen in, een mooie mix van twee materialen.

Van Hoecke

Design is niet alleen esthetisch, maar ook functioneel. In hedendaagse interieurs en keukens wordt er steeds meer met nieuwe materialen en dunne fronten gewerkt. Van Hoecke ontwikkelde een nieuw bevestigingssysteem voor dunne fronten met speciale scharnieren, lade- en klepdeursystemen.
Op de stand viel duidelijk te bewonderen hoe twee kleine boringen van 6mm diep al voldoende zijn om dunne keramische platen aan de scharnieren te bevestigen. Een echte game changer.

TEGELS IN EEN ESTHETISCHE COCKTAIL VAN HOUT, METAAL, LEER, MARMER EN VEEL MEER
Aanlokkelijke stand van Kogros
Aanlokkelijke stand van Kogros

Kogros

We eindigen de beurs bij Kogros dat zich met Moods volledig onderscheidde op deze Design District. Het bedrijf bedacht dat interieurarchitecten vaak met stapels documentatie inspiratie proberen op te doen. En hoe die monstermappen vaak in de kast blijven liggen. Daarbij is de tegel meestal slechts een onderdeel van een groter project. Vanuit die overtuiging komt Kogros met een nieuw platform: Moods. Het is een nieuwe tool voor interieurarchitecten bij het ontwerpen van een ruimte. Door middel van een doos vol sampels van allerlei materialen komt de keramische tegel onder de aandacht. En die springt er dus direct uit. Design District is de pre-launch van Moods, om te proeven en voelen. Het gouden concept is nog in ontwikkeling, met zeer positieve reacties vanuit de architectenwereld.

Kortom

Design District was kortom opnieuw een inspirerende beurs vol kleuren, stijlen, looks en revivals. Het toonde nogmaals hoe de keramische tegel één van de meest creatieve elementen is geworden binnen de architectuur. Een esthetische cocktail van hout, metaal, leer, marmer en veel meer. Tegels zijn meer dan een vierkant oppervlak van 60 bij 60. Tegels zijn kunst. En tegen zulke kunst kan je alleen maar één ding zeggen: ‘Wow’. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2018
pijltje Artikelen uit 2018 - nr. 4
pijltje Tegels als meest creatief element
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug