Tegeltotaal 2018 - nr. 3

BUITEN de BEURS

De authentieke tram rijdt weer tijdens de Meubelbeurs
De authentieke tram rijdt weer tijdens de Meubelbeurs

 • DESIGNPARADIJSJES OP ELKE HOEK VAN MILAAN

  Tegelwereld participeert met lef

  Container versierd met mozaïek van Lithos.
  Container versierd met mozaïek van Lithos.

  Tijdens de Meubelbeurs in Milaan lokken de presentaties in de binnenstad van Milaan als een soort festival van design. In de showrooms vinden speciale evenementen plaats rondom het laatste nieuws en in diverse hippe wijken gonst het van gekke uitvindingen. De tegelwereld neemt daaraan steeds uitgebreider deel. De ‘stad in’ luidt daarom het credo.

  RENÉE DE HAAN

  De hotspot van design in Milaan is al jarenlang Via Tortona. In de oude fabrieksgebouwen vinden allerlei tentoonstellingen plaats. Studio Più is hiervan de meest uitgebreide. Voor het eerst heeft zelfs de Spaanse tegelorganisatie Ascer een eigen standje op het buitenterrein.
  Een afgezant van de ambassade laat het laatste nieuws zien van Colorker, Elias, Rocersa, Cevica, Keraben, Vives en Equipe. Vanuit Elias komen mooie dikke langwerpige steentjes uit om de nieuwe glazuurtechnieken onder de aandacht te brengen.

  Containers

  Het Midden-Oosten geldt als thema, maar wij gaan op zoek naar de containers die bekleed zijn met Laminam. We hebben wel de containers aangetroffen, maar een spectaculaire afwerking aan de buitenzijde beperkte zich tot een enkel compartiment. Namelijk die van Lithos Mosaico dat een schildering van Leonardo Da Vinci in driedimensionaal mozaïek heeft omgezet op geëxtrudeerd polystryreen. Het resultaat wordt op een matje verwerkt en kan vervolgens verlijmd worden.
  Met Laminam werd wel een buitenkeuken in de vorm van een schip getoond in marmerlook. Inclusief barbecue en wasbak kan deze ‘outdoor’ ook nog feestelijk verlicht worden. Een keramisch partybootje dus.

  Blad van vuurvast lavasteen
  Blad van vuurvast lavasteen

  Lavasteen

  Er zijn diverse pogingen geweest om het zeer vuurvaste lavasteen onder de aandacht te brengen, vooral als werkblad. Een nieuw bedrijf heeft het materiaal in design verpakt en voegt er ook opbergsystemen aan toe van MVK + Italia.

  De eigenaar van Pietracola+a heet Seby di Mauro en de bevlogenheid spat er vanaf als hij zijn visie prijs geeft. Ik houd van dit materiaal. Ik leefde onder de vulkaan de Etna en samen met designer Andrea Catanea hebben we een nieuwe interpretatie gemaakt van wat de natuur ons te bieden heeft. Lavasteen was eerst een ruw materiaal zoals hout, maar we hebben daar verschillende decoratieve technieken aan toegevoegd. Met dat vakmanschap wordt een gewone aankleding heel expressief.

  Laminam in outdoor keuken met bootvorm.
  Laminam in outdoor keuken met bootvorm.

  Inderdaad supermooi met ook inspiratie uit Japan in rode en zwarte elementen, tot en met theekopjes aan toe.

  Breuk

  Tegels worden ook als zwaar geglazuurde steentjes gebruikt bij een keuken van Boffi. Los gelegd en na twee dagen zien we dan wat er kan gebeuren: Breuk in bijna elke vierkante meter. Geen goed idee dus. We passeren zo ook nog een aantal prachtige schilderingen dat het jammer blijft dat ze niet van keramiek zijn. Het gaat hier om fantastische geluidboxen van Meisterwerke uit België: een aanwinst voor de showroom.

  Crèche voor ontwerpers

  Het feestelijke van Milaan in de designweek gloort om elke hoek. Drie stappen verder is een Mini Living ingericht. Alle ontwerpers in spé van over de hele wereld puzzelen hier met stukjes plexiglas nieuwe bouwsels in elkaar. Een beetje mozaïekfabrikant zou hier furore kunnen maken door zijn resten in bakken neer te leggen en te vragen om het mooiste inlegpatroon. Het werkt aanstekelijk en menigeen komt urenlang niet verder dan deze hal.

  Optische opwippende tegel svan Marco Piva.
  Optische opwippende tegel svan Marco Piva.

  Casalgrande Padana

  Op alle plekken in de stad blijkt vermaak genoeg en met een lijstje aan tegelproducenten kom je de dag aardig door. De voormalige showroom van Bardelli wordt sinds enkele jaren ingenomen door Casalgrande Padana. Schitterende optische tegeltableaus staan hier naast de ‘opwippende’ keramische elementen Shades van Marco Piva. Omdat architecten hier ook meer dan tegeltoepassingen komen bespreken, is er tevens een aanbod aan binnendeuren en handgrepen. De tapijtfirma Titiano mag eveneens haar collectie tonen: alles met de hand geknoopt met materialen als bamboezijde met koperdraad. Alessandro Mendini is een van de vele ontwerpers die patronen heeft bedacht. Duur, maar duurzaam als de kleden met een stofzuiger zonder borstel worden gereinigd. Een saaie tegelvloer leeft in elk geval op met dit hoogwaardige tapijt, dat overigens op maat voor de klant wordt vervaardigd.

  Florim

  Groot feest aan de overzijde van de straat bij de tweepandige showroom van Florim. Enerzijds de reguliere series van dit vooraanstaande merk en in het belendende pand het grote nieuws van het overgenomen merk Cedit met de Award die ze hebben uitgereikt. Alle aandacht ging uit naar de samenwerking met designbureau Zaven, oftewel het Venetiaanse echtpaar Enrica Cavarzan & Marco Zavagno. Zij ontwierpen vier vormen in driedimensionale elementen met zeven verschillende kleuren. Er kan naar hartenlust een wandafwerking mee gemaakt worden onder de noemer Rilievi.
  En passant is er ook een herproductie gekomen van de kleine bloemenvazen die Achille e Pier Giacomo Castiglioni in 1968 voor Cedit ontwierpen. Rank Italiaans design dat als Lapis in de verkoop komt en als relatiegeschenk bij voorbaat een topper.

  Tegelmotieven in effecten bij Casalgrande Padana.
  Tegelmotieven in effecten bij Casalgrande Padana.

  Mirage

  In de eigen toonzaal van Mirage vond een heel andersoortig project plaats. Er werd na een
  proef in Dubai aan 20 ontwerpers gevraagd om op linnenstructuur hun versie van tegeldesign neer te zetten. De variatie is groot: van een opengebroken stuk keramiek waar een hand ons reikt, tot pentekeningen of graffiti. Het oogstte veel bekijks van mensen die zien hoe dichtbij of juist verstaand designers met keramiek omgaan. Helaas wordt niets hiervan in productie genomen terwijl er voorstellen bij zijn die op een beurs zeker de aandacht zouden trekken.

  Conclusie

  Dat tegels of keramische platen onderdeel uitmaken van interior design is duidelijk tijdens deze beurs. Tot tien jaar geleden was dit niet het geval. Bisazza en Sicis begonnen ermee, Mutina en Marazzi volgden al snel met ander nieuws dan op de vakbeurzen. Wie alleen voor de keramische snoepjes naar de stad afreist, kan de verleiding haast niet weerstaan om ook de andersoortige nieuwigheden mee te nemen. Of het nu om bijzonder sanitair gaat, een keukenindeling, een kroonluchter of een bankstel: Milaan blijft op meubelgebied het evenement om te weten wat de laatste mode inhoudt en hoe er gecombineerd kan worden. Wie er was, keert in elk geval vol inspiratie huiswaarts. Met de zekerheid dat Italië in design nog altijd een voortrekkersrol heeft.

  De tegelwereld hoort daar tegenwoordig volledig bij. ■

  Rilievi van Cedit.
  Rilievi van Cedit.

  U bevindt zich hier:
  pijltje HOME
  pijltje Een greep uit onze artikelen
  pijltje Artikelen uit 2018
  pijltje Artikelen uit 2018 - nr. 3
  pijltje Tegelwereld participeert met lef
 • VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
  MENU < terug