Tegeltotaal 2018 - nr. 2

HUISBEURS

De Beursfabriek
De Beursfabriek

HUISBEURS VAN JULIUS VAN DER WERF OVERZICHTELIJK

De tegelwereld op Nederlandse maat getoond

Gastvrouwen Mariska Spoelstra (rechts )en Gabriëlle Weiler
Gastvrouwen Mariska Spoelstra (rechts )en Gabriëlle Weiler

De huisbeurs die Julius van der Werf elke twee jaar organiseert, is een evenement geworden waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt. De groothandel uit Sneek ontvangt haar klanten om het laatste nieuws te delen.

RENÉE DE HAAN EN
MATTHIJS PRONKER

De noviteiten worden met steun van heel wat agenten uit de tegelwereld vol enthousiasme toegelicht. Veel werk, maar moeite die zeker loont. Directeur Rolf Haan zag er samen met zijn directe werknemers op toe dat alle gasten en standhouders op 25, 26 en 27 maart drie waardevolle dagen konden beleven.

 

Inspiratie

De ontvangst was wederom meer dan hartelijk en de locatie van de Beursfabriek in Nieuwegein nog beter benut dan vorige keer. In een duidelijke omloop werden merken en producten in stands toegelicht. Ze gaan onder de vlag van Julius van der Werf naar de retailers. De inspiratie lag dit jaar op het gebied van groot formaat tegels en de verwerking, maar ook op nieuwe keramische producten met zelfs een wereldprimeur bij het Italiaanse Gazzini. Agent Paul van der Heijden kreeg al samples mee van de vloertegel Factory waarmee dit najaar 2018 de stand op de Cersaie geheel wordt bekleed. Een stuc-cementlook in de tinten smoke, grey, black en white in de formaten 100 x 100 maar ook 60x60, 30x120 en 60x120 cm.
 

Emmy Weeterings licht Royal Collectie van Sphinx toe
Emmy Weeterings licht Royal Collectie van Sphinx toe

Sphinx

Tegels, verwerking en onderhoud staan gemêleerd door elkaar en dat komt de gesprekken in de wandelgangen ten goede. Op tegelgebied blijkt Sphinx een nieuwe marketing te hanteren: selectieve distributie, gecombineerd met een dieper doordachte presentatie. Dat betekent minder dealers, maar wel een dieper doordachte presentatie. De Royal Collectie biedt de mogelijkheid om op basis van diverse stijlen met beknopte series telkens een uitbreiding te maken. Een 'houtje' in de kleur erbij, een mozaïek in structuur van krokodillenhuid, terrazzoreferentie, de mogelijkheden zijn legio en er kan snel geschakeld worden als huisheer Julius iets zou wensen.

Terre d'Azur

Als je onafhankelijk wilt blijven van het aanbod van een fabrikant, laat je precies die tegels maken die jouw klanten willen. Terre d'Azur is met die overtuiging al haar contacten afgegaan en geeft opdrachten. Het levert veel handvormtegels op en diepe kleuren of net andere formaten. Voor Julius een soort delicatesse onder het keramiek.

Concept Optima van Villeroy & Boch
Concept Optima van Villeroy & Boch

Villeroy & Boch

Villeroy & Boch heeft zich aan de beurscode gehouden en legt het accent op grotere formaten met 6 mm dikte. Het concept Optima leent zich daar perfect voor met tegels van 60 x 120, 120 x 120 en 120 x 260 cm in vier series met 16 kleuren en designs. Country manager Robert Dame wist te melden dat met het 270-jarig bestaan van Villeroy & Boch op de thuislocatie gewerkt wordt aan de voltooiing van een nieuwe showroom.

Sottocer

Met Sottocer brengt Ruben Essink op een eigen wijze de vintage onder de aandacht. Gedempte patronen in zachte tinten kunnen elke ruimte net iets romantischer maken. Als agent van Novabell wist hij ook hiervan de meest recente trends onder de aandacht te brengen, met accenten op keramisch hout in 15 x 60 cm als visgraat te verwerken en uiteraard betonlook.

Bij Tegelconcerto veel belangstelling voor platen van Inalco
Bij Tegelconcerto veel belangstelling voor platen van Inalco

Tegelconcerto

Dat ervaart ook Tegelconcerto, dat met merken als Tagina, Vallelunga en Inalco juist een weg zoekt om het grijs de baas te blijven. Het komt Julius van der Werf ten goede met aparte series van reliëfborduren in vierkante kaders, verouderd hout Silo dat in formaat 10 x 70 cm hanteerbaar te verleggen valt, én een zeskant met vintage decoraties genaamd Hextie uit het gamma Made Plus 39.

Recer

Wie wand en vloer in een uitgekiend pakket wil opnemen in de showroom, is bij Recer aan het juiste adres. Patrick Verhoeven legt uit dat hier secuur over nagedacht is met witte klei voor de wandseries en gres porcellanato op de vloer. De series Sphata met een stucslag en Lucent met lichte reliëfdecors spelen op een behoefte in. Sjiek maar niet te opvallend.

Nieuw I-systeem bij Kraayenzank Agenturen
Nieuw I-systeem bij Kraayenzank Agenturen

Kraayenzank Agenturen

Op de achtergrond spelen de kasten die Julius van der Werf heeft ontwikkeld, nog altijd een vooraanstaande rol. Zo ook bij René en Robert Kraayenzank die zoveel merken vertegenwoordigen dat bezoekers lang op deze stand bleven vertoeven. De presentatie lag dit keer bij I-Beton en I-Stones XL. Via een beeldscherm kunnen mensen alle gegevens downloaden over de series zonder dat de merknaam opflikkert. Een slimme wijze om de prijzenslag via internet te weren en toch de juiste informatie door te sluizen.

Mapei

Het Italiaanse merk Mapei krijgt in Nederland een dermate goede begeleiding dat alle producten inmiddels op een stevig fundament staan. Op de Vakbeurs werden diverse duurzame producten goed onder de aandacht gebracht. Keramastic Plus lichtgewicht pastalijm met 30% meer rendement, Ultralite S2 lichtgewicht poederlijm met 80% meer rendement en de hoogwaardige epoxy voeg Kerapoxy CQ, die eenvoudig bleek aan te brengen. Demonstraties op de beurslocatie toonden aan dat epoxysluiers eenvoudig voorkomen kunnen worden. De innovatieve voeg heeft namelijk een B component op gelbasis. Met het juiste gereedschap en gebruik van de Kerapoxy Cleaner, blijkt het aanbrengen van dit voegmiddel probleemloos.
Het bouwen aan de toekomst staat bij Mapei centraal en op de stand werd een gelukkige kentering waargenomen: De vraag over hoe iets werkt, komt eerder dan de vraag naar wat het kost. Bezo

Alle accent op betonlook Art van Supergres bij Marcel Oomen
Alle accent op betonlook Art van Supergres bij Marcel Oomen

Italiaans-Frans

Agent Marcel Oomen had het druk in zijn stand waar de betonlook Art van het Italiaanse merk Supergres goed uitkwam. Hij had zijn beste collecties smaakvol naast elkaar gezet, uiteraard met een beursaanbieding voor de trouwe klanten. Veel grijs ook hier nog, maar ook voorzichtige aanzetten naar crème of zandtinten.ekers die zelf de handen uit de mouwen staken waren vaak verrast over de lichtheid bij het verwerken.

Coba

Coba promoot hun nieuwe product de CGM320 voegmiddel fijn. Dit voegmiddel is fijnkorrelig voor de wandtegels waarbij de verwerkingstijd veel langer mag duren dan bij de traditionele voegmiddelen. Deze voeg is waterdicht en zeer prettig verwerkbaar. Daarnaast heeft Coba de CGM380 PU kit nieuw. Deze kit hecht perfect op alle ondergronden om putjes en drains, mits vetvrij, optimaal af te werken. Een gewone kit is aan slijtage onderhevig en moet in de regel om de vijf jaar vervangen worden, maar deze regel wordt zelden toegepast. Bij woningbouwverenigingen kan dit vooral klachten veroorzaken. Met de nieuwe CGM380 afdichtingskit van Coba wordt dit ondervangen.

Aad Hillenaar berekent hergebruik na versnijden via ViSoft
Aad Hillenaar berekent hergebruik na versnijden via ViSoft

ViSoft

ViSoft werkt al jaren met een virtueel systeem waarbij
een ruimte op het beeldscherm in 3D wordt betegeld. Sinds kort kan daarbij zelfs het hergebruik na versnijden berekend worden, zodat goed met de restjes kan worden omgaan. Die calculatie begint al met het formaat dat de opdrachtgever kiest. Hoe groter, hoe beter maar bij de keuze van 120 x 120 cm blijkt vaak dat in een gemiddelde badkamer slechts één hele tegel opgenomen kan worden. Via ViSoft kan direct het voordeel van een alternatief berekend worden, dus 90 x 90 cm bij voorbeeld.

Schlueter

Ook Peter Trommel, de Nederlandse specialist voor Schlueter, mocht een nieuw waterdicht systeem onder de aandacht brengen. Kerdi TS staat voor Tub Sealing, het hermetisch afsluiten van baden en douchebakken. Gebleken is dat bij instap van douches er enige beweging kan ontstaan tussen bak en ondergrond. Bij zeer starre afwerking ontstaat dus risico op gebreken aan de randafdichting. Door juist op die plek de aansluiting tegen de wand over een beperkte hoogte los te houden, wordt elke beweging beter opgevangen. Daarvoor is Kerdi TS ontworpen dat naadloos aansluit op Kerdi Board. Terzijde wordt nog even gewezen op een trendsetter in de profielen: mat zwart als aanvulling op Trendline.

Michel Pel van Agrob Buchtal showt betegelde afvoer
Michel Pel van Agrob Buchtal showt betegelde afvoer

Agrob Buchtal

Bij Agrob Buchtal zijn Jasba en het moedermerk nu in één brochure opgenomen voor de handel. Van Jasba komt de serie Pattern mooi tot zijn recht met zachte tinten in vintage patronen. Bij Agrob Buchtal is Michel Pel als nieuwe technische adviseur aangetrokken. Als producten staan de wastafels en douchebakken uit Surf in het centrum van de belangstelling.

Marazzi

Nico Koppe toonde in volle glorie de mooiste marmerimitaties van Marazzi. Grande Marble in 6 mm dik staat als een totem straks in de showroom. Met een klapkast waar de matte en glanzende versie in een handomdraai zichtbaar wordt, kan elke dealer goed uit de voeten. Daar horen vloeren bij uit de betonserie en de terrazzovarianten waar Marazzi in alle soorten en maten inmiddels patent op heeft.

Elastilight tegellijm stijgt op bij Eurocol
Elastilight tegellijm stijgt op bij Eurocol

Eurocol

De tegel als halffabrikaat vereist optimale materialen om verwerkt te kunnen worden. Eurocol komt met twee nieuwe producten, 680 Elastilight tegellijm en de vezelversterkende kimpasta 683 Fibrecoat.
Dit laatste maakt kimband 063 Euroband overbodig in situaties waar wand en vloer goed vlak op elkaar aansluiten. Het wordt in een paarse tint geleverd en als een lijvige laag aangebracht die na afbinding elastisch blijft. Bij het afdichten van kimmen met minder vlakke wand-vloersituaties blijft kimband 063 Euroband in combinatie met 685 Eurocoat het advies.
Lichter, milieuvriendelijker en voordeliger, dat zijn de targets waarmee de hele verwerkingsindustrie zich wil onderscheiden. Eurocol noemt het 680 Elastilight, een kant en klare pastategellijm die 30% zuiniger verwerkt, een hoog standvermogen heeft en zeer licht verwerkbaar is. Grootformaat tegels op wanden is met 680 Elastilight geen enkel probleem. Beide nieuwe producten zijn vanaf nu leverbaar.

Rako

Rako uit Tsjechië doet al jaren goede zaken met onder meer Julius van der Werf en hier is de kast Brilliant van Julius al helemaal ingeburgerd. Twee series van 2017 zijn nu opgenomen met Base in hout shutter als grote kanshebber in 15 x 60 cm stroken. De serie Extra van dit jaar komt in de tinten grijs, lever en crème voor de woonkamervloer goed tot zijn recht.
Voorlopig in 80 x 80 cm maar vanaf juni gaat de productie ook naar 120 x 60 cm. Er horen wandtegels bij in 20 x 40 cm en 30 x 60 cm. Een goed pakket waarmee ingespeeld wordt op veel wensen voor betaalbare afwerkingen.

Gerrit Medema met overtuigende presentatie
Gerrit Medema met overtuigende presentatie

Tegelvast

Bij Tegelvast kregen de klanten oplossingen aangedragen voor allerlei problemen. Loszittende tegels injecteren met hars, antislip maken van bestaande keramische afwerkingen en een PU 2 componenten tegelvoeg kleurcoating die schimmelwerend en kleurecht blijft. En ook nog betaalbaar. Gerrit Medema demonstreerde het allemaal en was zo overtuigend in zijn probleemoplossingen dat een bezoeker zich liet ontvallen: 'Ik schrik ervan; dat dit kan.'

Tenslotte

De Julius van der Werfbeurs bood weer veel eye-openers op tegelgebied en alles wat daar bij komt kijken. De grote formaten stonden extra in de belangstelling, ook in de verwerking. Op de stand van Het Gereedschap werd onderbouwd dat snijden van formaten tot 125 de snijplank nog steeds de oplossing biedt. Worden het grotere formaten, dan is het raadzaam over te stappen op koppelbare snijrails. Zo kan de verwerker met een verlenging tot 3.40 meter moeiteloos de XXL tegels op maat krijgen. De kanttekening hierbij blijft dat de particulier zich niet gek moet laten maken door groter en grootst. Weten dat het bestaat en kan is bijzonder, maar realistisch denken wat het beste past in een specifieke situatie moet de graadmeter blijven om de optimale keuze te maken.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2018
pijltje Artikelen uit 2018 - nr. 2
pijltje De tegelwereld op Nederlandse maat getoond
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug