Tegeltotaal 2017 - nr. 6

BEURS

Bar met Hudson van Villeroy & Boch
Bar met Hudson van Villeroy & Boch
© Tegeltotaal

ZICHTBARE INVESTERINGEN BIJ DUITSE PRODUCENTEN

Steengoed en staal

De Duitse bijdrage in Bologna was een zeer welkom. De tendens om veel met steen te werken krijgt bij de Duitse afgevaardigden een minder flamboyante invulling. Het levert series op die heel geschikt zijn voor de Noordeuropese markt.

RENÉE DE HAAN

VILLEROY & BOCH

Bij Villeroy & Boch is een duidelijke koersverlegging zichtbaar. De hele stand stond in het teken van natuursteen. Met de serie Hudson is een zachte zandsteensoort nu verkrijgbaar in keramische tegels van 7,5 x 60 tot 60 x 120 cm.
De outdoorversie, in 2 cm dikte, is voorzien van vuilwerend vilbostoneplus. Alle passtukken en stroken geven veel speelruimte voor de architecten. De tegels zijn ook gerectificeerd leverbaar en met diverse gradaties van antislip. Op gelijke wijze is het gamma opgebouwd van Natural Blend, een matte leisteeninspiratie in verschillende tinten. Ideaal voor zowel particuliere toepassingen als in openbare gebouwen en kantoren, zo wordt gesuggereerd met verschillende illustraties.

Marmochic van Villeroy & Boch
Marmochic van Villeroy & Boch

Als handvorm

Voor klanten die het allemaal wat strakker willen, komt Villeroy & Boch met Urban Tones. Dit is een mooie diepgetinte hardsteen met bijpassende wanden van 20 x 60 cm, zwaar geglazuurd en ogend als handvorm. Schitterende kleuren van wit, zachtgrijs tot antraciet aan toe.
Villeroy & Boch blijft met de vernieuwingen trouw aan haar uitgangspunten van stijlvolle producten met net een andere twist dan het gebruikelijke. Dat geldt zeker ook voor Marmochic, marmer voor vloer en wand. Waar bij de wand de tegels zijn ingelegd in kaders. Er hoort een bijzonder decor bij van zigzagstrookjes en ook de lambrisering is terug met deze serie.
Industrieel design tenslotte komt tot uiting in Tucson, een staallook in vier tinten verkrijgbaar; bestemd voor de vloer, maar ook aan de wand blijkt het effect op te leveren. Op de stand werd dit rondom een open haard getoond. Ook dergelijke nieuwe series zijn allemaal met vilbostoneplus en Ceramicplus, én in veel afwerkingen leverbaar.

STEULER

Bij de groep Grohn, NordCeram, Kerateam en Steuler viel de aandacht vooral op het laatste merk. Dat bestaat 100 jaar en dit werd gevierd met grote cijfers waar het publiek doorheen kon lopen. Er viel veel nieuws te bewonderen, vooral op technisch gebied. De nadruk lag vooral op de techniek om 6 mm te produceren. Dit is mogelijk dankzij de Continua Plus investering van 9 miljoen euro bij Nord Ceram. Het bedrijf bracht ter gelegenheid van de beurs de serie Tin Active uit, keramisch roest in 30 x 120, 60 x 60 en 60 x 120 cm, met vier basistinten en enkele speciale accenten.

De cijfers honderd met Tin Active bekleed bij Steuler
De cijfers honderd met Tin Active bekleed bij Steuler

Ferry de Ruiter legt alle voordelen uit met betrekking tot transport en minder gebruik aan grondstoffen. Dit product wordt geproduceerd door twee walsen op elkaar die continue de massa bewerken en heel anders persen dan bij de traditionele productie. De oventijd is dezelfde, maar de massa is verschillend en door en door gehard. De zuiverheid van deze
6 mm tegels is vele malen hoger dan bij de traditionele producten waarin altijd nog iets van vervuiling achter kan blijven.

Juweeltjes

De nieuwe technische mogelijkheden leveren ook voor de wand ook ware juweeltjes op onder de noemer Re-active, met 8 mm als dikte en de nieuwe maat 35 x 100 cm. Het mooiste is Thinactive 6 mm, een patchwork van staal en hout, met een vijftal basiskleuren. Net als Cardiff met een diamantglinstering op antraciet en diepgrijs passen deze wandafwerkingen uitstekend bij de vloeren in hout en steen. In de laatste categorie heet de nieuwkomer gewoon Steinwerk op basis van 75 x 75 cm in een gewone dikte en een 2 cm dikke outdoor-tegel. Dankzij het los strooien van de zilveren glazuurdeeltjes krijgt de tegel een bijzondere tekening, gedistingeerd en artistiek zoals we van Steuler gewend zijn.

AGROB BUCHTAL

Een van de weinige stands waar we nog gevelsystemen mochten bewonderen, was die van Agrob Buchtal met Keratwin. Het beursnieuws lag dit jaar echter minder bij architectenbereik maar meer in de nieuwe consumentenseries Lasa Cemento, Nova en Akazia. Voor de wandseries werd weer gebruik gemaakt van witte scherf. Met Lasa Cemento wordt ingespeeld op het spel van wit, grijs en zwart met steen als basis. Met lichte marmers aan de wand, ook in bescheiden formaten en een donkere versie met matte uitstraling op de vloer.

Akazia van Agrob Buchtal
Akazia van Agrob Buchtal

Een groot succes wordt verwacht van Nova, een terrazzo inspiratie uit Venetië welke heel dicht bij het origineel blijft in vijf verschillende gematigde tinten en een kleurrijke expressieve versie. Alles in formaten van 5 x 5 tot 60 x 120 cm. Voor de badkamer is een antislipafwerking R11 leverbaar. Een architectonisch parket troffen we aan in Akazia, een creatieve invulling van strookjes en grote vlakken. Duidelijk iets anders dan de gebruikelijke houtimitaties. Alle series zijn leverbaar met HT behandeling waardoor ze eveneens toepasbaar zijn in wellnesscentra.

© Tegeltotaal

Jasba

Zustermerk Jasba staat garant voor bijzondere mozaïeken en daarin zijn voor de beurs nieuwe tinten ontwikkeld. Ze lagen in duur uitgevoerde boeken ter inzage op de stand. Met de serie Salina worden onder de vlag van Jasba 22 verschillende patronen gemengd met een vleugje vintage. De zachte tinten van deze Salina passen perfect bij de grijze encaustic vloeren uit de serie Carpet.

Spaans en Portugees

In de volgende nummers van Tegel Totaal komen de bijdragen van De Spaanse en Portugese fabrikanten uitgebreid aan bod. Dit in verband met de preview voor de andere prominente tegelbeurs Cevisama, in Valencia.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2017
pijltje Berichten uit 2017 - nr. 6
pijltje Steengoed en staal
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug