Tegeltotaal 2017 - nr. 6

BEURS

Mirage
Mirage

ITALIAANSE CREATIVITEIT OP ALLE FRONTEN

Marmer, hout en terrazzo vormen de spil

Architecten bezoeken de Cersaie maar mondjesmaat en daarom zien we weinig projectsystemen of speciale gevelseries. Daarentegen wordt volledig ingezet op binnenhuisarchitectuur.

RENÉE DE HAAN EN MATTHIJS PRONKER

Trends in keramiek moeten vanwege de vaak lange levensduur tijdloos zijn. Dus òf heel neutraal en natuurlijk, òf zo fantastievol dat het nooit gaat vervelen. Met dat oogmerk begrijp je de uitersten die in Bologna onder ogen komen. Met zeer uiteenlopende prijsstellingen voor wat ogenschijnlijk hetzelfde is.

Caesar
Caesar

Kwaliteit

Tegels kunnen er volgens het laatste design schitterend uitzien, maar hoe zit het met de kwaliteit? Tijdens de Cersaie wordt daar door veel Italiaanse exposanten nadrukkelijk op gewezen. Onder het motto ‘ Made in Italy’ komt bijvoorbeeld ook de herkomst van grondstoffen in beeld. Voor een leek valt het verschil in goede basismaterialen, hoogstaande pigmenten en sterke glazuren niet waar te nemen. Althans niet bij aanschaf; wel op langere termijn bij intensief gebruik. De specialist op de beurs daarentegen voelt en ziet direct of hij met een waardevol product te maken heeft. Een door en door tekening van aders in keramisch marmer, een hoogwaardige glazuur en diepe kleurstellingen, de kenner selecteert direct op haute couture en goed voor de massa. De test begint tegenwoordig in een grijs gebied: hele grote platen over alle soorten imitaties heen.


Leonardo
Leonardo
Fioranese
Fioranese

Beton

Het erotische verhaal ‘vijftig tinten grijs’ haalt het in aantal niet bij wat er in de tegelwereld naar voren komt. Cement, betonlook, steengrijs of truffelgrijs, elke kleur en structuur wordt per merk met veel passie toegelicht. Want hoe kun je anders aantonen dat jouw tegels veel specialer zijn dan die van alle buurmerken op de beurs. Ook hier geldt kwaliteit als graadmeter, want de diepte van het grijs hangt nauw samen met goede pigmenten en glazuren. Veel producenten komen met een mix van betonlook en cotto, vaak met vaag verlopende randen zoals ook bij Leonardo in de serie G.B. Het moet de saaiheid van grote 100 x 100 cm tegels doorbreken, maar werkt bijna altijd storend. Behalve bij de serie Montpellier van Fioranese, een imitatie van Franse zandsteen. Overigens laat Gigacer, naast de nieuwe kleuren voor de serie van Le Corbusier, ook alle grijze varianten naast elkaar zien. Het nodigt uit tot deduceren en combineren.


Atlas Concorde
Atlas Concorde

Hout

Keramische parketten zijn niet meer weg te denken uit de tegelwereld. Alle houtsoorten tot en met berkenwit of ebben kan nu verzaagd worden tot planken. Neutraal, beklad, gebutst, gebeitst, gebrand en al dan niet beschilderd met tekeningen, de hele houtverwerkende industrie komt voorbij. Tot en met de planken van een scheepsruim welke teer en olie bevatten. De toepassing buiten siert bij Novabell de hele stand op een aansprekende wijze.

Novabell
Novabell

Hout stimuleert ook om andere formaten uit te brengen en speciale inlegpatronen in revival neer te zetten. Kostbare vloerafwerkingen die nu keramisch in een mum vervaardigd kunnen worden en heel lang bestand blijken tegen verwording. Dus dat afgebrande hout blijft gewoon zo en wordt niet armoediger. Vierkanten, fijne strookjes, visgraten, de klassieke houtmotieven zijn eerst in replica verschenen en keren nu ook terug op basis van totaal andere materialen. Vaak in een overgang van houten planken naar marmeren stroken of houten kaders waarbinnen natuursteen is vervat. Keramisch vertolkt en dus zeer slijtvast. Maar net als bij het selecteren van het mooiste echte parket en dat ene stuk bijzondere marmer, kan de toekomstige klant hierbij goed kijken en dan pas kopen.


Supergres
Supergres
Iris
Iris

Marmer

Tot veler verbazing kreeg Carraramarmer in gepolijste versie of matte uitvoering, een hoge populariteit. Maar zo bijzonder is dat niet, want in de jaren ’80 gold het als toppunt van luxe in alle soorten woningen. Die opleving zat er gewoon aan te komen, nu met heel grote platen en andere tekeningen of speciale patronen zoals visgraat en zeskant.

De verklaring van het succes ligt in het begrip tijdloos, ook nog smetteloos als het keramisch is en op kameleonachtige wijze past dit materiaal zich aan bij alle andere afwerkingen. Dus ook bij de huidige rage van hout of zwart en wit.
Omdat die zwart-witte voorkeur ombuigt naar beige en bruin, krijgt ook het marmer met getinte aders een opvallende kans vanuit de tegelindustrie. Diverse bedrijven brengen inmiddels marmers met beige aders in plaats van grijze. Monocibec toont het breed. FAP vat het marmer in witte kaders, Iris gaat helemaal voluit met een stand die zo luxe overkomt, dat je er bijna niet op durft. O nee, het is keramisch, dus geen krassen!

ABK
ABK

En steeds vaker zien we marmer terug in houten kaders, zoals voorheen in oude palazzo’s gebruikelijk was. De meeste toepassingen voor de particuliere markt verschijnen in de badkamer maar ook in een studio zoals bij Supergres. Ook het keukenbereik komt schoorvoetend onder de aandacht, onder meer bij ABK.


ABK
ABK
Marazzi
Marazzi

Terrazzo

Natuursteen wordt, net als marmer, al jaren perfect nagemaakt. Dus de nieuwe series daarin blijven komen; met vooral een goede concurrentie als het om kwetsbare soorten gaat zoals Limestone of Travertin. Graniet en terrazzo zijn pas recent volledig herontdekt. Spraakmakend wordt terrazzo vooral als er een spel ontstaat met allerlei ingelegde stukjes steen. Megagroot zien we ze bij Florim, ABK en Fioranese.

Marazzi weet een heel verfijnde versie uit te brengen in diverse tinten, passend bij de houtvarianten en metaallook die in het ruime pakket zitten. De grootste fantasievorm van terrazzo is een met de hand getekende bij Ornamenta.
Het voordeel van deze materialen in keramische productie is de naadloze overgang van binnennaar buitentoepassingen en van gedempt naar zeer markant.


Italgraniti
Italgraniti

Buitentegels

Voor terrassen en ander outdoortoepassingen blijven de meeste buitentegels hangen in een voorkeur voor natuursteenlook, hout, beton en af en toe een vintage decor om de neutraliteit een gezicht te geven. Ondanks het feit dat er meer budget wordt uitgegeven aan buitentegels, blijft de inspiratie hangen om echt iets moois te maken. Pastorelli heeft als expert van huis uit een heel mooi voorbeeld. Bronslook buiten kan natuurlijk ook, zoals bij Italgraniti.

Maar het buitenleven reikt verder dan de vloer. Voorzichtig zien we ook achterwanden voor een buitenbar. Bricks lenen zich daar bij uitstek voor. Ze worden minder steenachtig en gaan geglazuurd in de richting van metrotegels met zachte tinten zoals in de serie Brooklyn bij FAP.


Sicis
Sicis

Glas en mozaïek

Het kon niet uitblijven: de imitatie van glas in tegels. Uiteraard kennen we dat vanuit de mozaïekwereld. Maar ook de glazen bouwstenen krijgen een replica in tegelvorm en het meest bijzondere is het witgekalkte serreglas van Imola. Met deze tegels kan dus overal industrieel design geschapen worden. Heerlijk om in de horeca mensen te doen geloven dat het etablissement een kraakpand is.
Sicis weet haar reputatie voor spraakmakende stands elk jaar weer te overtreffen. Alle vormen van glasmozaïek sierden nu als een kleurenwaaier de stand. Waarbij in alle gangen de hele huidige collectie nog eens viel te bewonderen. Mosaico + volgt met een sprookjesachtige setting en Trend verrast met combinaties van glas, verschroeide aarde en bladermotieven. Het mozaïekmerk Bisazza had dit jaar geen groot nieuws. Combinaties van hout en marmer voeren de boventoon.

Trend
Trend

 Decoratori Bassanesi
Decoratori Bassanesi
Monocibec
Monocibec

Creatief

Het leek of er op de beurs een bom afging van kunstzinnige vormen voor de wand om een buffer te bieden tegen de neutraliteit van de meeste vloeren. Lea verraste in een mix van alle trendy materialen zoals marmer, zwart en hout in geometrische patronen.

Monocibec en Naxos gaan helemaal voor graffiti decors die overal de glans brengen. Unica weet decors en schilderingen te combineren met de basistegels. Decoratori Bassanesi werkt met veel designers samen, ook uit Nederland, om spraakmakende keramische wandkunst uit te brengen.

Refin
Refin

Refin blijft hierin de onbetwiste meester. Het brengt een oud patroon uit: Grecale met een mooi gefrijnde ondergrond van natuursteen. En komt met de mooiste vintage wanddecors in een setting van koper, maar dan beschilderd. Je moet lef hebben als fabrikant en als handelaar om dit op te nemen in het pakket, maar dan heb je echt iets unieks.

Tenslotte

De markt blijkt volop crescendo in keramische afwerkingen. De kwaliteit ligt hoog en de artisticiteit eveneens. De interieurarchitecten kunnen in de handen wrijven over zoveel speelgoed. De prijzen liggen over de hele linie gunstig. De particulier krijgt alles aangereikt dat bij welke smaak dan ook past. De architectonische kant van keramiek zoals gevels, pleinen en publieke ruimten, is op de achtergrond geraakt nu de tegelindustrie onderdeel is geworden van interior design. Er valt nog veel te winnen om de architect als bouwmeester te overtuigen dat deze beurs de moeite van het bezoeken waard is. Voor een deel ligt die doelstelling bij de organisatie van de Cersaie. Er wordt precies geteld hoeveel bezoekers, hoeveel buitenlanders, handelaren, journalisten er komen, maar het aantal architecten hangt in het luchtledige. En daarmee zijn de exposanten minder gestimuleerd om voor die doelgroep hun etalage in te richten. Dat is in het verleden geprobeerd en die poging hopen we komende jaren weer terug te zien. Want ook daar kan keramische afwerking een krachtige aanzet voor de toekomstige bouw leveren. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2017
pijltje Berichten uit 2017 - nr. 6
pijltje Alles voor iedereen
pijltje Marmer, hout en terrazzo vormen de spil
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug