Tegeltotaal 2017 - nr. 6

BEURS

Meer dan 111.000 bezoekers trokken naar Bologna
Meer dan 111.000 bezoekers trokken naar Bologna

CERSAIE IN BOLOGNA TOONT GRENZELOOS AANBOD

Alles voor iedereen

Bos bij ABK als keramische poster
Bos bij ABK als keramische poster

De 35ste aflevering van de Cersaie trok de meeste bezoekers uit haar geschiedenis: meer dan 111.000 vakmensen kwamen eind september naar Bologna om het laatste nieuws te bekijken. De beurs bood onmiskenbaar een grenzeloos aanbod aan verscheidenheid. Mede daardoor was het lastig om de echte toppers er uit te filteren.

MATTHIJS PRONKER EN RENÉE DE HAAN

Waar voorheen duidelijke trends waarneembaar waren, staan we nu voor een veld aan ontelbare mogelijkheden, formaten, kwaliteiten en prijsstellingen. Met bovendien een hoog niveau aan speciale settings voor de producten.

Elitair

De grens tussen producenten met een bepaalde herkomst zoals Italianen, Spanjaarden, Duitsers, Portugezen en Turkse bedrijven is totaal verdwenen. Waarbij van Italiaanse zijde heel veel bedrijven in hun presentaties samenwerken als groep. Kortom de beurs Cersaie is een soort elitaire markthal geworden waarbinnen allemaal huisbeurzen plaatsvinden. En de vooraanstaande merken bieden ongeveer alles tegelijk aan, zodat ook hierin elk specialisme vervaagt.

Vloeren

De huidige ontwikkeling om via inkjet alles na te maken, biedt zo’n scala aan mogelijkheden dat het vergelijken van prijs, kwaliteit en uiterlijk bijna onmogelijk wordt. Het huidige aanbod voor vloerafwerkingen verloopt langs het succes van keramisch hout, marmer, natuursteen en terrazzo. Maar ook via graniet, betonlook, vintagepatronen, Perzische tapijten, cotto-inspiratie en metaalachtige afwerkingen.

Met buitentegels ook stoepen om uit te rusten (Mirage)
Met buitentegels ook stoepen om uit te rusten (Mirage)

Wanden

Voor de wand kunnen we datzelfde toepassen om tot universele settings te komen, maar toch lijkt er een opleving van de specifieke wandtegel. Het decortegeltje is volledig verdwenen en ook lijsten of borders treffen we zelden nog aan. Zelfs de plinttegel is overbodig geworden en wordt nauwelijks nog geproduceerd. Daarvoor in de plaats zijn gekomen:

Bricks, waarmee de baksteen weer in huis wordt gehaald zoals ooit in de jaren ’70 rond de open haard.
Een variant op de metrotegel, met wel het rechthoekige formaat maar niet altijd het facetrandje. Diepe kleuren en pasteltinten zetten hier de toon.
Het tableau met posters, afbeeldingen met een logo of foto; de klant vraagt en de persen draaien.

Mozaïek

Mozaïek neemt bij alle aanbod een constante plek in, al zoeken ook de specialisten in dit veld telkens naar een verbreding van mogelijkheden naast het bekende glasmozaïek. Houtinleg of metaalstrookjes, het begrip mozaïek krijgt steeds wijdere toepassingen welke passen bij de oorsprong: kleine stukjes van een materiaal tot één geheel samengebracht. Het mogen nu hele glazen platen worden.

DE BEURS CERSAIE IS EEN SOORT ELITAIRE MARKTHAL GEWORDEN WAARBINNEN ALLEMAAL HUISBEURZEN PLAATSVINDEN

Buitentegels

Veel fabrikanten willen bovendien van bijna alle markten thuis zijn. En zo leeft ook het doorzetten van de dikke buitentegel om meer klanten te werven. De ontwikkelingen hierin zijn minder lucratief dan bij het vervaardigen van grote platen en dunne tegels. Het stagneert namelijk bij de verwerker: is dat een hovenier of een tegelzetter? Los leggen in een veld van kiezeltjes blijkt al op de beurs zelf geen goede optie; het grind verspreidt zich overal. We zien de potentie voor deze marktverbreding, maar hier overstijgt het aanbod de mogelijke vraag. Natuurlijk zijn er tal van esthetische oplossingen met 2 cm dikke natuursteenimitaties of houten vlonders en worden systemen van verleggen aangereikt, maar wie pikt dit daadwerkelijk op in de realisatie? Bovendien lijkt er twijfel te ontstaan over de juiste esthetische invulling. Het is veelal te strak en te saai. Het keramische terrazzo zal daar mogelijk uitkomst in bieden; daar kan de zetter tijdloze terrassen mee realiseren. Het woord terrazzo Italiaans voor terras draagt die belofte al in zich.

Grote formaten

Grote formaten blijken al lastig genoeg voor de verwerkers om een halffabricaat tot een schitterend eindresultaat te brengen. De opvoeding daarin gaat crescendo met nieuwe werkmethoden, andere lijmen en speciale voegen. De begeleiding vanuit de producenten is intensief en daarvan kan zeker ook de keukenen badkamerwereld profiteren. Naadloze werkbladen al dan niet passend bij de vloerafwerkingen; er ontstaan steeds meer handleidingen om daar goed mee om te gaan.

Verwerking

Doordat de tegelwereld producten aanbiedt voor een scala aan toepassingen, kan de begeleiding bij verwerking niet op alle fronten optimaal zijn. In die zin werd op de Cersaie duidelijk dat er een nieuw probleem ontstaat: het overeten aan mogelijkheden. Wat zijn voorzetten en welke nieuwe producten en systemen dragen een consistente toekomst in zich? Waar krijgt de klant een kwaliteitsgarantie van het product en waar laat hij zich verleiden tot een prachtige keramische stoffering die mogelijk op lange termijn niet waarmaakt wat het belooft?

TEGENWOORDIG ZIJN NA DE ECONOMISCHE TERUGVAL DE GEDEGEN MERKEN STERKER DAN OOIT

Kwaliteitsgaranties

Met al deze vragen zijn we langs vele exposanten gegaan en daar komt gelukkig een goede conclusie uit. Waar we ooit spraken van trendsetters en trendvolgers, ging het om de nieuwe esthetische vondsten. Tegenwoordig zijn na de economische terugval de gedegen merken sterker dan ooit. Zij bieden kwaliteitsgaranties, uitleg van het product en begeleiding voor de verwerking.

Duurzaamheid

De commerciële inslag blijft uiteraard van groot belang. Want prijs en kwaliteit moeten overeenstemmen. Duurzaamheid speelt daarin een beslissende rol. De tegel kan daarin een spilfunctie vervullen, met alle kwaliteiten die deze in zich draagt en nog verder reikende mogelijkheden als product voor de toekomst. De meeste fabrikanten hebben op dat punt ook achter de schermen inmiddels hun huiswerk gedaan met veel milieuvriendelijke ingrepen tijdens de productie. De kopstukken die de zware economische tijden doorstonden, weten nog altijd te investeren in kwaliteit en klantgerichtheid op lange termijn.

Conclusie

Zoals menig specialist tijdens de beurs opmerkte: ‘Slechte tegels bestaan niet meer’. In die zin bevindt de beurs Cersaie zich in een luxe positie om exposanten te weigeren die niet garant staan voor kwaliteit. Maar wie steekt er met kop en schouders bovenuit in goed en vernieuwend? Iedereen ongeveer? Nou nee. Een kwart van de stands wordt nauwelijks bezocht, alleen door vaste klanten. Je ziet aan de producten dat het een doorgefokt gemiddelde is van wat mogelijk een kans heeft. De constant volle stands hebben al een klandizie en daarnaast trekt het nieuws ook de passanten. Dat ene marmer lokt vanwege die speciale aders, die houtkleuren zijn de meest aansprekende en daar verderop zien we een betonlook die boven alle grijzen uitstijgt. Kwaliteit en mooi liggen weer in het verlengde van elkaar. De kenner merkt dat direct op. Nu maar hopen dat deze het kan vertalen naar zijn klandizie. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2017
pijltje Berichten uit 2017 - nr. 6
pijltje Alles voor iedereen
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug